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Project No.  050216 Sale Date - 4/20/2005

Is the approach slab rebar to be included under Ref.#77, item
509 or under Ref.#93, item 526?
On sheet 38 of 56 item 509 has 14603 lbs under General.  Is that the approach slab or included for rehab?

Question Submitted: 3/28/2005 1Question Number:

1.) In the proposal, page 100, note 7 states that GCRTA flaggers are provided at the cost of the Department. However, page 
101, paragraph 3 states the flaggers are provided and paid by the contractor. Which statement is correct?

2.) Per CMS 524, the drilled shaft reinforcing steel is included with the drilled shaft item. Is this correct or should it be part of the 
reinforcing steel item #77 as in the plans?

3.) Page 10/56 - The notes for galvanized steel waterline do not provide dimensions for the 6" steel pipe size. Should the 6" 
waterline be galvanized or regular ductile iron? 

4.) Is the 12" waterline off of the bridge still galvanized or can it be ductile iron?  

5.) WW5, WW6, WW12, and WW13 on sheet 29/56 point at the waterline but are not called out in the summary, should they 
be?  

6.) The detail on page 16/56 will not work on the 12" galvanized pipe size specified, please provide instructions.

Question Submitted: 3/29/2005 2Question Number:

Is the reinforcing steel quantity for item #77 going to be revised as per question #2 on addendum #3?

Question Submitted: 3/30/2005 3Question Number:

- Since the beams are 47" wide, what is the method of maintaining a uniform 1" gap between all of the beams since they do not 
sit together when the tie rods are torqued? Standard drawing PSBD-1-93 does not address this.

- Does the grout fill only to th

Question Submitted: 3/30/2005

The contractor has to propose a method to maintain the 1" gap. The proposed method has to be approved by the 

engineer prior to implementation. The plans and standard drawing will not limit or specify means and methods of 

construction.    2.  The plans show the gap as full depth. Therefore,the grout has to fill the gap to the bottom of the 

beam. As to the method of retaining the grout, again that is up to the contractor to propose and for the engineer to 

approve prior to implementation.

4Question Number:

This project includes the furnishing and installation of approx 9500 lf of paper insulated lead cable for Cleveland Public 
Power...ref 62 and ref 63.

Suppliers of this nearly obsolete type of cable are VERY limited.  It is our finding that the availability of the cable will not allow the 
project to proceed within the current allowable timeframe.  This is because approximately half of this cable is required to go 
across the temporary utility structure for circuit maintenance during the period the bridge is out.  This portion of the cable is 
needed early in the project. The cable specified is different from what is normally provided to CPP under their blanket.

An adjustment of unknown length is necessary to the project completion date. 

Question Submitted: 4/1/2005

We have reviewed your question and respectfully disagree.  We believe the material is available.

5Question Number:

1) Has a asbestos survey been done on this structure?
2) Addendum #4 did not address the the P401 spirals. Shouldn't they also be paid with the drilled shafts?
3) The quantity for field office in the proposal is 28 months but the completion date is 7/31/06 which is only 16 months from now. 
The plans indicate 14 months?

Question Submitted: 4/5/2005 6Question Number:

Page 1Tuesday, October 12, 2010 4:55:46 PM

All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.
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1.) In Addendum 4, the rebar quantity that was taken out of ref.#77 was not the entire amount of rebar in the caissons.  Should, 
bar mark P401, 10199 lbs., also be included in this change?

2.) From Addendum 3, can the revised 6" and added 12" waterline be with Type II boltless restrained joints? This would allow for 
much easier construction with the elevation changes and tieing into the existing waterline.  

Question Submitted: 4/7/2005 7Question Number:

1) Please provide clarification on the plan note "Norfolk and Southern Railroad Requirements" page 37/56. The third paragragh 
last sentence states "No Debris shall be allowed to intentionally fall to railway property." NS owns the property under spans 
2,3,and 4 but only has improvements under span 2. Can the demolition of spans 3 and 4 allow for debris to fall?

2) Please confirm that the "Substructure Concrete Removal" note on page 36/56 is for abutment demolition only.

Question Submitted: 4/7/2005 8Question Number:
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