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Project No.  103010 Sale Date - 6/3/2010

The bid item description for the 519 patching item- reference numbers 11,17,23 and 29, refer to conceptual drawings.  Where 
can these be found?  Also, past design build projects have given quantities for sealing and 519 patching items.  Will these items 
on this project, along with project 103012 be changed from lump sum bid items to unit priced items? 

Question Submitted: 5/11/2010

    The conceptual document is the scope of services. Pay items shall not be changed from lump sum to unit priced 

    please bid as is.

1Question Number:

Under Section 14.5 “Drainage”, the Scope mentions that the DBT shall investigate the use of “over the end drainage” for all the 
new bridge decks.  We are confused with what you are looking for on this item, please clarify.

Question Submitted: 5/11/2010

Please follow BDM section 209.3 regarding deck drainage off the ends of the bridge.

2Question Number:

       1.What loading are we supposed to use?  HS20 or HS25? 2.Are moment plate retrofits required? 3.In the scope on page 
6/35 – Valley Parkway, it says the toe-to-toe width = 29’-6”, which results in an overall out-to-out width = 44’-0” (1.5’ barrier + 
29.5’ + 1.5’ barrier + 10.5’ bridle path + 1.0’ barrier = 44.0’).  That is 1’-6” wider than the existing structure.  Is it your intent to 

   widen this structure? 4.It seems that the wing walls should be replaced above the seat elevation along with the back wall.  
   What is your intent for this work? 5.What detail should be used for the sliding plate over the top of the strip seal exp joint 

   within the bridal path area at Valley Parkway?  6.What aesthetic treatments are required for this project, color of sealers, form 
      liners, etc.?7.Is there noise barrier on this job?  If so, where does it go??  SOS 15.4…..  8.Scope section 13.2 – MOT 

Restrictions – it says a minimum of one 11.0’ lane shall be maintained on all of the bridges.  What is the minimum barrier offset, 
 1.0’ or 2.0’? 

Question Submitted: 5/13/2010

addressed in addendum 3.

3Question Number:

  1) What design method is to be used for this project?  LFD or LRFD?2) What design loading should be used for this project, 
  HS-20, HS-25, HL-93?  If the structure will not meet the required design load what should be done?3) Will moment/cover 

    plate retrofits be required?4) Can the DBT be furnished the past ratings on these structures?5) The scope on sheet 14/35 
requires the DBT to conduct an asbestos inspection and to submit OEPA Notification form and to remove, transport and dispose 
of the materials contaiing asbestos from within the project limits?  It will be impossible to identify all the asbestos prior to the 

  survey being complete, can removal and payment for removal be handled in another manor?6) Patching of the existing 
structures is currently a lump sum bid item on each bridge.  Due to the age and condition of the substructure units7 and to be fair 

  to ODOT and the contractors, can the pay item be changed to payment by the square foot of patching completed?7) The 
current scope only covers removal of the bridge deck.  After visiting the bridge sites it is apparent the abutment wingwall parapet 

  above the sidewalk level is in very bad condition.  Is it the intent of the scope to patch this parapet?8) The scope for the 
project lists Noise Wall on note 15.4 sheet 24 of 35. Please furnish the location of any noise wall to be constructed by this 

  project?9) The scope calls for both epoxy-urethane and non epoxy sealer to be applied to the bridge.  The bridges currently 
have sealer applied to the structure, some bridges are in better condition than the others.  Please identify locations on each 

  structure where the sealer is to be applied.  10) The bid form calls for the approach slabs to be constructed per conceptial 
  drawings, please furnish these drawings.11) The new deck sidewalk is 1.0' wider (5.0'vs 4.0') on each side than the existing 

  sidewalk on the abutment wingwalls, where is the transition from 4.0' to 5.0' in width to be accomplished?12) Specification 
requires the concrete to cure a minimum of 30 days prior to the application of sealers.  The scope requires the DBT to have a 
maximum of 75 day signalized closure per bridge.  Will the DBT be allowed to have additional day time lane closures after the 

  bridge has been opened to traffic to meet the MOT notes? 

Question Submitted: 5/14/2010

addressed in addendum 3.

4Question Number:

Does the 36" parapet for the bridle trail on the Valley Parkway also get sealed with epoxy urethane?

Question Submitted: 5/18/2010

Yes the 36” parapet for the bridle trail on the Valley Parkway will also get sealed with epoxy urethane and 9” on the 

roadway surface.

5Question Number:

Please post the transcript for the pre bid meeting.

Question Submitted: 5/20/2010

Prebid meeting transcript has been posted.

6Question Number:
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 Q 1: How soon until the addenda will be available?Q 2: Can offsets be waived on temporary lane widths to maintain actual 11’-
0” lane?  Without this change, sidewalk demolition and construction will add additional phases to the project making the 75 day 

 construction period even harder?

Question Submitted: 5/21/2010

addressed in addendum 3.

7Question Number:

Line items of the Proposal include lump sums for patching concrete structure.  To reasonably ascertain the extent of patching 
prior to the submission of a bid would require expensive and unreasonable field study.  A reasonable study of the extent of 
patching would require traffic control in the pre-bid stage.  Cannot the lump sum be changed to a square foot unit of measure 
and a quantity assigned to each reference number involved?  

Question Submitted: 5/22/2010

addressed in addendum 3.

8Question Number:

Addendum #2 states “The approach slabs shall be full width (extending to the back of the new parapet) and sidewalks shall be 
integral with the approach slab.”  Is this changing the scope of services to now require removal of the existing wingwall parapet 

 and wingwall sidewalk to below the bottom of new approach slabs full width with new sidewalk and new parapet? We have 
recently received addendum #2.  There are many references to addendum 2 shown on the prebid question responses that do not 

 seem to be answered by the addendum.  Please answer the following.Questions submitted 5/22/2010 @ 7:33:08 AM 
 concerning patching.  Answer was no patching/sealing See addendum #2.  There is no response in addendum #2.Questions 

submitted 5/21/2010 @ 10:33:35 AM, 2 questions with an answer will be addressed in addendum #2.  There is no response in 
 addendum #2.Questions submitted 5/14/2010 @ 3:37:27 PM, 12 questions submitted.  Questions 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, and 11 

 were answered with See addendum #2.  There is no response in addendum #2.Questions submitted 5/13/2010 @ 1:43:37 PM; 
one question was answered with see addendum #2.  There is no response in addendum #2.   Question 3 deals with the width of 
the Valley Parkway new bridge deck.  A response was issued changing the bridge deck width, this is a scope of services change, 

  and shouldn’t this be addressed by an addendum?Will the prebid meeting minutes be published prior to the bid date?  

Question Submitted: 5/24/2010

The proposed approach slab length shall match the existing approach slab length.  The proposed approach slabs 

shall be full width (extending to the back of the new parapet) and sidewalks shall be integral with the approach slab. 

Two inch thick polystyrene shall be installed between the bottom of the approach slab and the top of the existing 
wingwall.  The polystyrene shall extend the full width of the wingwall.  The portion of the existing wingwalls and 

parapets above the bottom of the polystyrene shall be removed (see addendum 3).

9Question Number:

Most of the bridges being repaired on this project restrict truck traffic.  How will ODOT pay for haul road repairs at the completion 
of the project?

Question Submitted: 5/24/2010

Any repairs to the haul roads due to work on said contract are the responsibility of the Contractor (DBT to bid 

accordingly)

10Question Number:

Section 12 of the Scope states that “it will be the reasonability of the DBT to identify, locate, and coordinate with all of the utilities 
on the bridge and under the approach slabs.”  Who is responsible  for the cost to temporarily (or permanently) relocate conflicting 
utilities?  If it is determined that utilities must be reinstalled through new sidewalk or new backwalls, who will be responsible for 
this work?

Question Submitted: 5/24/2010

The individual utility is responsible for the cost for relocating (permanently or temporarily) their facilities.  The DBT 

is responsible for identifying and coordinating this work

11Question Number:

What work is item 0002 “permanent erosion control” intended to require?

Question Submitted: 5/24/2010

If post construction Best Management Practices are required per the OEPA NPDES General Construction Permit as 

outlined in ODOT's L&D Volume 2 Manual Section 1112, then this item will apply. DBT to review and decide.

12Question Number:
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Question 7 of 12 posted on 5/14/10 asks “The current scope only covers removal of the bridge deck.  After visiting the bridge 
sites it is apparent the abutment wingwall parapet above the sidewalk level is in very bad condition.  Is it the intent of the scope 
to patch this parapet?”  This question was answered with “see addendum 2”.  Addendum 2 has been issued and does not 
address the existing wingwalls.  Are these walls and attached fence to be removed and replaced or left in place?  What are the 
removal limits of the existing wingwalls?  Prebid answers later state to “seal all parapets on the approach slabs.”  If these 
wingwall parapets are to be reconstructed, will they extend the length of the new approach slab or only be as long as currently 
constructed?

Question Submitted: 5/24/2010

The portion of the existing wingwalls and parapets above the bottom of the polystyrene shall be removed (see 
    addendum 3). Fence is to be removed and replaced with VPF. Wingwall parapet length to be same as existing at all 

locations except for the median barrier ( between bridle path and roadway) on Valleyview which is to extend full 

length of the new approach slab.

13Question Number:

Prebid answers state that "..patching and sealing of substructure is not to be performed on this job."  Will patching structure 
items 0011, 0017, 0023, and 0029 be non-performed by addendum?

Question Submitted: 5/24/2010

Patching items are removed by addendum 3.

14Question Number:

When will pre-bid meeting minutes be posted?  How/when will all pre-bid meeting questions be answered?

Question Submitted: 5/24/2010

Pre-bid meeting minutes are posted.  Prebid meeting questions are being addressed and  an addendum prepared. 
All addendums have to be posted 72 hours before the sale.

15Question Number:

There were several prebid questions answered with see addendum 2.  These were not addressed in addendum 2.  For example, 
the 519 patching item was to be removed from the project, it was not.  Will this be address in another addendum to update the 

 EBS file deleting these items?

Question Submitted: 5/24/2010

Item 519 has been removed in addendum 3 which supersedes addendum 2.

16Question Number:

  Sorry for the late question but the addenda we were waiting for did not come out until Friday afternoon.Q1: Where should we 
  put costs for roadway, guardrail and pavement itmes? Roadway section only has item for clearing and grubbing.Q2: Can you 

add an item for construction staking?

Question Submitted: 5/24/2010

Please bid this work under the appropriate lump sum bid item for each structure

17Question Number:

What does the DOT expect the DBT to do about the existing guardrails? Are we to replace existing bridge terminals? Do we need 
to upgrade the existing guardrail or will it remain?

Question Submitted: 5/24/2010 18Question Number:

How far should the new bridle trail parapet wall extend off of the new bridge deck?  

Question Submitted: 5/25/2010

Extend barrier to the end of approach slab with end terminal assembly as per L&D Vol I sec 603.5

19Question Number:

The scope mentions rocker bearings are to be refurbished and reset on each structure.  Is it the intent to refurbish only the 
 abutment bearing or all the rockers?  Do these bearings need to be painted?

Question Submitted: 5/25/2010

The intent is to refurbish and paint all the rockers. Follow Spec 516.

20Question Number:

The scope of work requires pressure relief joints under the ends of the approach slabs. Bridge movement will be handled by 
expansion joints at the backwalls. Are pressure relief joints necessary?

Question Submitted: 5/26/2010

Pressure relief joints will be required as per the scope.

21Question Number:
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Addendum #1 calls for a decorative inserts in the vandal protection fence. What are the materials to be used and how are they 
constructed?

Question Submitted: 5/26/2010

DBT to determine how they want them fabricated. They could use standard fence hardware to create the pattern, or 

they can fabricate something new.

22Question Number:

Should the VPF on the bridle trail wall extend onto the portions of bridle trail wall on the approach slabs?

Question Submitted: 5/29/2010

The VPF on the bridle trail wall should extend to the same limits as the VPF on the outside parapet.

23Question Number:

Page 2 of 35 of the scope of services states that a sampling of existing drawings are located at the ftp site.  We have been 
unable to find the drawings. 

Question Submitted: 5/4/2010

    Existing plans are posted to ftp site:  ftp://ftp.dot.state.oh.us/pub/Districts/D12/Production/PID87632/

24Question Number:

    1.Where is porous backfill to be included for payment?2.The scope requires removing backwalls, however, does not require 
    removing wingwalls.  If wingwalls are to be removed, what are the limits?3.If wingwalls are removed, it will require a portion 

   of guardrail to be removed.  What type of bridge terminal assemblies will be required for replacement guardrail?4.Has the 
    asbestos inspection been completed for all/any of the structures?  If so, where can this survey be obtained?5.Is any 

 waterproofing or drainage necessary for the new bridal trail on the Valley Parkway Bridge?

Question Submitted: 5/5/2010

        A1. Please bid this work under the appropriate lump sum bid item for each structure.A2. This work is part of the 
design phase of the project and is to be addressed by the design build team concerning any height adjustment of 

        the backwall and the subsequent changes to the wingwalls.A3.Please refer to ODOT Location and Design Manual 

        and the Bridge Design Manual.A4.The Asbestos Inspection Report is going to be completed prior to the Stage 2 

        review.A5.No waterproofing is not necessary but drainage is. Bridal path must either drain off the end of the 

structure or some type of drainage system must be put in place to avoid runoff over the shoulder or the roadway. 

        Also, the outlet must be lower than the bottom flange so water does not spray onto the beams. 

25Question Number:

In the scope under 9.1, if the survey identifies asbestos containing materials how will the DBT get compensated and under what 
item number?

Question Submitted: 5/7/2010

    If the survey identifies asbestos, abatement shall be paid for through a force account change order.

26Question Number:

On bridge structure CUY-77-0162 there are conduits shown in the sidewalk section of the bridge and the utilities have markings 
on the sidewalk indicating utilities are present.  We realize the coordination of the utilities is with the contractor but with the 
limited time frame for the structure to be completed the relocation of these utilities after they have been exposed will not allow for 
the completion within the alloted time frame.  Are these utilities going to be relocated by ODOT before the project begins?

Question Submitted: 6/1/2010

The individual utility is responsible for the cost for relocating (permanently or temporarily) their facilities.  The DBT 

is responsible for identifying and coordinating this work and will not be relocated by ODOT before the project 

begins.

27Question Number:
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