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Ref. Nos. 15 and 16 are pay items to install signs, however Ref. Nos. 12, 13 and 14 already include the installation of the same 
signs.     

Question Submitted: 1/22/2007

According to the C&MS book, section 630.14 Method of Measurement : Measurement of Item 630 Sign includes the 

number of square feet of signs, and furnishing of identification stickers, sign backing assemblies, mounting bolts, 

washers, nuts, bearing plates, clips, and rivets....and Measurement of Item 630  Sign Erected includes the number of 

square feet  of signs erected, including mounting hardware, the assembly of signs that are in more than one piece 

and the installation of required sign backing assemblies.  The Department will exclude the furnishing of 

signs....Specifically, references 12, 13 and 14 provide for furnishing the signs and extraneous hardware materials, 

but not for erecting the signs.References 15 and 16 provide for assembly, necessary mounting hardware and 

erection of the sign materials, but not for providing the signs
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1. On most ODOT projects Ref. No. 12 (Item 630E80100), Ref. No. 13 (Item 630E80200), and Ref. No. 14 (Item 630E80224) 
include the installation of the sign.  Since there is a separate item to erect the sign on this project, is it ODOT's intent that Ref. 

  Nos. 12,13, and 14 are material prices only?2.  Since there is no bid item for the foundation for Sign # 221, is it ODOT's intent 
  to reuse the existing foundation for the new sign support?3.  Ref. No.2 is described as power service, as per plan.  I would 

like a description of the work required under this item.  Are any new materials to be furnished for this item?
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


