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Please make all existing bridge plans available on the internet.

Question Submitted: 1/11/2010

All of the existing plans for the structure can be found at ftp://ftp.dot.state.oh.us/pub/Contracts/Attach/FRA-80707/

1Question Number:

Will the Department please make the existing bridge plans available online?

Question Submitted: 1/11/2010

All of the existing plans for the structure can be found at ftp://ftp.dot.state.oh.us/pub/Contracts/Attach/FRA-80707/

2Question Number:

Will the Department allow the contractor the option to use stay-in-place metal deck forms for this project?

Question Submitted: 1/11/2010

SIP forms are not allowed per Section 302.2.6 of the Bridge Design manual.

3Question Number:

Will ODOT make the office caculations available?

Question Submitted: 1/13/2010

    A pdf of the office calculations has been placed on the server under Addenda/FRA-80707.

4Question Number:

Will alternatives be allowed for the Portable Concrete Barrier, 32", As Per Plan, shown on sheet 14, such as a run of barrier on 
the shoulder with an impact attenuator per TA-5 of the OMUTCD.  

Question Submitted: 1/13/2010

Yes. Alternative methods of positive protection will be considered for approval so long as the gap in the guardrail is 

adequately protected when the work area is not active. 

5Question Number:

The plans for Phase 2 show preformed tape as the type of striping on the newly constructed bridge.  There are no biditems set 
up for tape, is it the contractor's option to use tape or paint with water/sand blasting?

Question Submitted: 1/18/2010

As per note "WORK ZONE PAVEMENT MARKINGS" on sheet 12, the contractor has the option to use tape with no 

additional cost to ODOT. 

6Question Number:

 RE: PAVEMENT FOR MAINTAINING TRAFFIC.        Bid item #84 Pavement for Maintaining Traffic, Class A and bid item #85 
Pavement for Maintaining Traffic, Class A, As Per Plan seem to be redundant.  As discussed in the MOT general notes 
sequence of construction, bid item #84 is to be placed during phase 1 to accommodate the phase 2 traffic pattern shown on 
sheets 44 & 45.  As stated in the MOT general note on sheet 12, bid item #85 is for pavement that is to be placed at the end of 
phase 2 and is to remain in place at the end of the project as shown on sheets 67, 68, & 69.  The pavement for maintaining 
traffic APP in bid item #85 is placed in the same locations as bid item #84.   At the completion of phase 2 does ODOT expect the 
contractor to remove the entire temporary pavement placed under item #84 and then place new pavement in the exact same 

 locations under item #85?  Please clarify.

Question Submitted: 1/18/2010

Bid item #84 Pavement for Maintaining Traffic, Class A has superelevation and does not meet the L&D for the FINAL 

condition. Therefore, Item #85 will correct the pavement cross slopes for safety and to allow median drainage. 

7Question Number:

The typical section on page 6/141 shows Type B1 Barrier End Sections on the approach slab.  Page 138/141 also details the 
barrier on the approach slab.  It was interpreted that page 138/141 is correct and that the end sections extend past the approach 
slab towards the attenuator.  Please reaffirm if this is correct.  Also for the C1 Barrier, does the designer intend for it to match the 
32" height of the B1 End Section at the backup for the attenuator?

Question Submitted: 1/25/2010

        Interpretation is correct for barrier on approach slab. Match 32" height for Concrete Barrier, Single Slope, Type 

C1. 

8Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 
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documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.
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There is a plan note on sheet 9 which states that, “The MOT for Phase 1 shall remain in place during the winter months.”  The 
winter months are not clearly defined in the plans.  With a completion date of 09/30/2011, it is not reasonable to expect the 
contractor to follow the winter months dates of 12/01 thru 04/30 given in Specification 108.06.  If these dates are to be followed, 
the contractor would have only 5 months (05/01/2011 thru 09/30/2011) to complete Phases 2 and 3.  This time constraint is 
further complicated by the in-stream work restriction from 04/15 thru 06/30 as the contractor will need to install and move the 
causeway several times during each construction phase.  Please clarify by addendum that the department will permit the shifting 
of traffic into Phase 2 configuration to allow the contractor the opportunity to perform bridge demolition, including causeway work, 
during these winter months.  If this is not acceptable, please extend the completion date to allow a reasonable duration for the 
construction of Phases 2 and 3.

Question Submitted: 1/25/2010

The restriction on Sheet 9 (Phase 1 shall remain during the winter months) may be removed in order to meet the 

09/30/2011 completion date. 

9Question Number:

Will PN 530-535 Asphalt binder adjustments apply to this project?

Question Submitted: 1/27/2010

Neither PN 530 or 535 applies to this project.

10Question Number:

Please verify that the portable concrete barrier placed in Phase 2 is not bridge mounted on the actual bridge.  Also, on sheet 34 
it calls for the bridge mounted to be anchored in Phase 1, but in the bridge plans on pages 102-103 it calls the barrier as Portable 
Concrete Barrer, 32", unanchored.

Question Submitted: 1/28/2010 11Question Number:

Per Std Dwg RM-4.6, Barrier End Sections are to be paid by the each.  The General Summary currently shows the barrier items 
being bid per linear foot.  Please consider this change for the four barrier sections.  

Question Submitted: 2/1/2010

Sheet 138, note 5 states that all barriers on approach slabs shall be included with item 526, approach slabs, t=15", 

APP. Therefore, a plan revision will not be necessary.

12Question Number:
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