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Where can we access the soil boring logs?  The "Soil Plan and Profile" does not include enough detial.

Question Submitted: 9/11/2006 1Question Number:

Would it be possible to release the actual soil boring logs for the project? The information given on the plans is not complete.

Question Submitted: 9/12/2006 2Question Number:

Page 34 of the prints shows H-Pile and timber lagging as a method to shore for the phases. Since the H-Pile is drilled and cast 
into a socket in the rock with concrete, are the contractors required to remove the "temporary" shoring?

Question Submitted: 9/14/2006

The State is not requiring and the plans do not call for the temporary shoring to be removed completely. 

3Question Number:

The plans and proposal provide a quantity for rock excavation for the box culvert and the footers. The project includes the 
installation of conduit below the elevation of the rock as shown on the plans (see pages 16 & 32). Should there be an item for 
rock excavation for the installation of the conduit? or would this be considered incidental?

Question Submitted: 9/14/2006

Refer to 603.05 of the CMS, "Remove rock or shale in the conduit foundation for at least 6 inches below the bottom 

of the bedding.  Replace the rock or shale with structural backfill.  Unless in the contract documents, the 

department will pay for this work according to 109.05."

4Question Number:

There is no temporary roads item for the earthwork required for the temporary pavement.

There is no required vehicle load in the designb of the bridge.  It appears that the structure would not allow any type of vehicle to 
pass over it.  This does not seem right.

Question Submitted: 9/20/2006 5Question Number:

The plans (Page 26 of 47) states that the FRP deck is a bid item.  It lists three manufacturers but there is no item number for the 
FRP deck.

It says the bridge is to be erected and the FRP deck added.  Is the FRP deck supposed to  be supplied by the fabricator with the 
bridge or is it strictly the responsibility of the prime contractor?

The FRP deck must be supported at five foot maximum intervals.  The bridge is skewed, must the floorbeams be square with the 
centerline or can the FRP splices occur along a skewed line?

Question Submitted: 9/4/2006

Answer 1:  The FRP deck is paid for with the bridge.  Page 25 of 47 states under section 1.0 Description for Item 

Special - Structure Mics:  Prefabricated Steel Truss Bridge (140' C/C Bearings), "Once the bridge has been set, place 
a fiber reinforced polymer deck onto the proposed floor beams.  The Contractor shall furnish, in addition to the 

structure, all the necessary materials and labor including, but not limited to plates, grout, anchor bolts, and other 

items necessary to complete the work to the satisfaction of the engineer."      Answer 2:  The State holds the 

contract with the prime contractor and he is responsible for all the work, but he can have subcontractors perform 

various tasks.     Answer 3:  This pay item is for the most part follows the design build concept.  Details like this 

need to be worked out between the bridge and FRP manufactures so that both products together are compatible.  

We have not put any requirements in the plan to mandate a particular floor beam orientation.

6Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


