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This project uses Trench, Type A, but contains no concrete bid items, such as curb ramps, curb removed/replaced, walk 
removed/replaced, etc.  If a curb ramp is disturbed as a result of trenching, will it be required to be replaced with an ADA curb 
ramp?  We are assuming that a narrow slit trench can be used in all trench type A areas, and that curb ramps will not be required 
to be replaced.

Question Submitted: 3/28/2007

SEE REVISED ANSWER TO FOLLOW UP QUESTION.

1Question Number:

  Many locations show a new pole foundation or pullbox in the same location as the existing pole that is to be removed.Will the 
signal operation need to be maintained during construction or will other alternatives be entertained?

Question Submitted: 3/30/2007

Signal operation will need to be maintained throughout the construction of the new traffic signal installations.    Per 

the general notes:  ITEM 632 REMOVAL OF TRAFFIC SIGNAL INSTALLATION, AS PER PLAN     TRAFFIC SIGNAL 

INSTALLATIONS, INCLUDING SIGNAL HEADS, POLES (WOOD, METAL AND LIGHT), CABLE, MESSENGER WIRE, 

STRAIN POLES, CABINET, CONTROLLER, ETC., SHALL BE REMOVED IN ACCORDANCE WITH 632.26 AND AS 

INDICATED ON THE PLANS.  INCLUDED SHALL BE THE COST TO REMOVE SIGNAL PER 632.26.  ANY TEMPORARY 

TRAFFIC CONTROL REQUIRED PER 632.26 SHALL BE A TEMPORARY TRAFFIC SIGNAL INSTALLATION.  USE OF 

TEMPORARY 4-WAY STOP CONTROL WILL NOT BE ACCEPTABLE.      Per the Maintenance of Traffic notes:   DUE 

TO RIGHT OF WAY RESTRICTIONS AND UTILITY CLEARANCE REQUIREMENTS, SOME PROPOSED SIGNAL POLES 

ARE LOCATED NEAR EXISTING POLES.  THE CONTRACTOR SHALL PROVIDE TEMPORARY DOWN GUYS TO 
PREVENT EXISTING POLES FROM MOVING OR SHIFTING.  TEMPORARY DOWN GUYS SHOULD BE LOCATED TO 

MINIMIZE THE IMPACT TO THE PEDESTRIAN FACILITIES AND PROVIDE A MINIMUM OF 3' SIDEWALK FOR 

PEDESTRIAN ACCESS.  IF THESE REQUIREMENTS CANNOT BE MET, THE CONTRACTOR SHALL BE 

RESPONSIBLE FOR RESTRICTING PEDESTRIAN ACCESS AND RE-ROUTING PEDESTRIANS TO NEAREST 

AVAILABLE CROSSING POINT. DETOURS OF PEDESTRIAN TRAFFIC SHALL BE INSTALLED ACCORDING TO SCD 

MT-110.10, MT-110.20, OR MT-110-30.  TO MINIMIZE THE OVERALL IMPACT TO PEDESTRIANS AT THE 

INTERSECTIONS, FULL CORNER ACCESS RESTRICTIONS SHOULD BE LIMITED TO ONLY ONE CORNER DURING 

ANY TIME PERIOD.  COST FOR TEMPORARY DOWN GUYS AND PEDESTRIAN RE-ROUTING SHALL BE INCIDENTAL 

TO THE LUMP SUM PRICE BID FOR ITEM 614, MAINTAINING TRAFFIC.    See Supplemental Specification 961 for 
Portable Traffic Signal Requirements

2Question Number:

Thank you for your response to our prebid question.  We understand the requirements of the CMS, standard drawings, and plan 
notes.  However, in order to replace a curb ramp with a current ODOT standard curb ramp, several other items need to be 
included that are not necessarily associated with any concrete disturbed by the trench.  These items include the removal and 
reinstallation of required curb, removal of additional walk to accommodate the ramp, etc.  Trench type A does not include these 
additional items, as it only includes repaving over the trench and restoration to match the surrounding surface.  We respectfully 
request that these items be added to the bid.  These items may be added after the bid, but we assume that per the CMS, the 
trench type A item includes only the repaving over the trench (to the nearest joint) to match the surrounding surface, and not 
entire ADA curb ramps.

Question Submitted: 4/3/2007

Regarding Item 625 - Trench in Paved Area, Type A.  CMS Section 625.20 includes the repaving over the trench in 

this item.  Restoration of surfaces shall be in kind in accordance with CMS and plan note.  Neither the CMS nor the 
plan note require the Contractor to replace a curb ramp that is disturbed  with a new curb ramp in accordance with 

current Standard Drawings BP-7.1 or BP-7.2.    If the City of Greenfield determines that a curb ramp must be 

replaced or retrofitted to meet ADA requirements, the work will be performed by Force Account by the City of 

Greenfield . 

3Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


