
Ohio Department of Transportation 
Prebid Questions

Project No.  090080 Sale Date - 2/4/2009

The general summary shows a total of six (6) UPS units, which three (3) are carried from sub-summary PS 19. Are these 
quantities correct and if so, what is the intent and placement of the additional two (2) from PS 19?

Question Submitted: 2/12/2009 1Question Number:

Due to the project and manufacturing constraints, It may be unrealistic to meet the completion date of 10/15/09. Possible 
   constraints consist of:Sale date -                       02/04/09Contracts - 30 days               03/04/09Material Procurement - 30 

   days    04/04/09Foundation construction -         04/15/09Approval Drawings - 30 days       05/15/09Pole manufacture - 14 - 
   16 weeks  08/30/09Overhead construction - 3-4 weeks 09/30/09Pavement marking,removals,ect.    10/15/09System 

  engineering - 4 weeks      11/15/09Should any of these items or power supply issues take longer, the project will very likely 
extend into the winter season, making pavement marking and system engineering impractical in inclement weather 

  conditions.Question - Will the Department consider a Pre bid extension of the completion date.

Question Submitted: 2/12/2009

This issue has been discussed with our Construction office and are in agreement that the completion date should 
remain 10/15/09 .

2Question Number:

Bid reference # 55 Controller Unit, Type TS2/A1, With Cabinet, Type TS2, As Per Plan specifies a proprietary “Eagle” brand 
controller on plan page 5 of 19 to operate with the existing city of Mentor master controller at SR 306 & SR 84.  However, three 
of the four intersections involved in this project are outside the corporation limits of Mentor.  Two of these controllers are in 
Kirtland and one is in Willoughby.  We agree that Mentor operates greater than 50% of its signalized intersections with Eagle 
controllers which would allow one of these intersections to be a proprietary “Eagle” bid item per the ODOT Traffic Engineering 
Manual.  However, neither Willoughby nor Kirtland operate greater than 50% of their signalized intersections with “Eagle” brand 
controllers,  which would not permit these intersections to be specified as proprietary.  Futhermore, the extension of an Agency’s 
existing arterial coordinated signal system to intersections which this agency does not maintain can not be justified to be a 
proprietary bid.  Will this bid item be changed to an alternate bid and a base bid item created for these controllers as well as 
base bid items for a master for the intersections outside of Mentor if intersections need to be interconnected and coordinated?

Question Submitted: 2/12/2009

All three communities involved in this project requested proprietary bid approval in accordance with the procedures 

stated in the TEM.  All three received proprietary bid approval for Eagle controllers and Opticom preemption 

equipment.

3Question Number:

The preemption items  (bid references 62, 63, 64) specify a proprietary “Opticom” brand  preemption system.  According to 
section 120-4 of the ODOT Traffic Engineering Manual, “ the extension of a preempted arterial will not be basis for the approval 
of a proprietary bid for preemption equipment”. Therefore, in order for the preemption equipment to be bid as proprietary the 
agency that maintains the intersection must operate greater then 50% of it’s signalized intersection with a single brand of 
equipment.  Three agencies (Mentor, Willoughby, & Kirtland) are involved in this project, of which two agencies (Willoughby and 
Kirtland) do not meet the 50% requirement to justify this item being specified as proprietary.  Therefore, this bid item must be 
made an alternate per the established ODOT TEM guidelines.  WiIl an addendum be issued address this matter?

Question Submitted: 2/13/2009

All three communities involved in this project requested proprietary bid approval in accordance with the procedures 
stated in the TEM.  All three received proprietary bid approval for Eagle controllers and Opticom preemption 

equipment.

4Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


