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Project No.  060287 Sale Date - 7/12/2006

The temporary pavement in phase 1 on the west side of the pavement, varies in width from approximatly 2 to 6'.  The plans do 
not address what will happen to the surface water once this is installed.  Will the existing catch basins need to be temporarily 
relocated back to the edge of the temporary pavement and existing storm sewer extended to catch the water along the edge of 
pavement?  Since there is no Lump Sum - Temporary Roads item, will all of the drainage modifications be included in the square 
yard price for temporary pavement?

Question Submitted: 5/31/2006 1Question Number:

Please examine the storm sewer plan and profile quantities and the storm sewer subsummary quantities, and how they compare 
to the storm sewer quantities shown in the bid proposal. The quantities in the plan and profile do not match properly with the 
subsummary quantities and bid proposal.

Question Submitted: 6/13/2006 2Question Number:

Are tapping sleeves and valves required for reference 70 & 72?  12" and 6" waterline relocations.

Question Submitted: 6/14/2006

Please see the most recent addendum.

3Question Number:

Regarding the Manufactured Water Quality Structures, Type 2, schedules for this project, are there any details of these 
structures and how they are to connect into the existing/proposed storm sewer system? The information regarding these 
structures on the drawings is non-existent and the specifications are almost as lacking.

Question Submitted: 6/16/2006

The contractor should bid the project as is.  The plans contain the most up to date information at the time of 

design.  Contractor is directed to Volume 2 of L&D section 1118.2 for manholes and specified lengths of conduit 

which are included in the unit bid price for the Manufactured Water Quality Structures.

4Question Number:

The plan cover sheet calls for use of SS832 dated 4-17-04. The new SS832 dated 4-25-06 is drastically different than the 2004 
spec.

On this project, will the current SS832 dated 4-25-06 take precedence over SS832 dated 4-17-04 shown on the plan cover sheet?

Question Submitted: 6/16/2006

On this project SS832 specification dated 4/17/2004 will govern.

5Question Number:

As per addendum no. 4 ref # 221 a bid quantity of 60' of "Water Work: 12" Water Line Lowered, As Per Plan" was added. On 
page 76/98 of the prints a detail for lowering water main is given. The details for lowering of the water main includes two tapping 
sleeves, two cut & plugs and various bends. Are these items to be included in the lowering? Or only the labor and equipment to 
lower the line? 
Also, how many lowerings are required in 60' of lowering? (i.e. how many tapping sleeves, plugs, & bends do we need to figure?)
The same question would apply to ref # 222 for the 6" line.

Thanks 

Question Submitted: 6/27/2006

Answer: The two tapping sleeves, two cut and plugs and various bends are included in the lowerings.  The note on 

sheet 73 entitled Item 638 Misc.: Waterline Lowering Complete applies to these lowerings.   Answer: The lowering 

pay item includes labor, materials and equipment necessary to complete the lowering in place.    Answer:   One 12" 

waterline lowering on SR-48 at approx.Station 970+40 Right as shown on sheet 33 estimated to be 60' in length.   

Answer: As many as needed to complete the lowerings as indicated on the details shown on sheet 76.    Answer:   

The note on sheet 73 entitled Item 638 Misc.: Waterline Lowering Complete applies to the 6" lowering also.   The 

lowering pay item includes labor, materials and equipment necessary to complete the lowering in place.  One 6" 

waterline lowering on Winnet Drive as identified on sheet 75 estimate to be 20' in length.

6Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.
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The drawings sent out with the addendum for the Water Quality Structure were not clear enough to determine the size of the 
structure.  Can you clarify?

Question Submitted: 7/6/2006

Section 1118.2 of the Location and Design Manual Volume 2 dated April 2006 states that a reserved area of 20 feet 

by 32 feet for the Manufactured Water Quality Structure, Type 2 be provided.  Supplemental Specification 895 refers 
to the supplemental material specification 995 for Precast Water Quality Structures.  The supplemental material 

specification 995 provides the performance specifications required for a Type 2 structure.  Since the size of the 

structure is dependent on the manufacturer, the contractor should consult the manufacturers of Manufactured 

Water Quality Structures that meet the requirements of SS895 and supplemental material specification 995 for actual 

structure sizes. 

7Question Number:
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