
Ohio Department of Transportation 
Prebid Questions

Project No.  050148 Sale Date - 3/9/2005

On project 050148 in the March 9, 2005 letting ODOT has specified a quantity of 5,500 sy of Item 251, Partial Depth Pavement 
Repairs.

Following a field survey the intended use of the item is unclear.  The quantity could be used in both the longitudinal or the 
transverse direction.  Please explain the intention of the department with respect to this item.  What portion of the quantity is 
intended to be used longitudinally?  What portion is to be used transversely?  Due to the fact that the repairs differ substantially 
in cost, relative to direction, please clarify the departments intended use of the item.

Question Submitted: 3/1/2005

Per CMS Section 251.02 "REMOVAL OF EXISTING PAVEMENT.  The Engineer will designate the location and limits 

of the areas to be repairs."   We believe that there is adequate information to properly prepare a bid.  The pay item is 

consistent with the CMS and has been used routinely in ODOT plans.

1Question Number:

This is a follow up to our previous question regarding Item 251 submitted on March 1st.  

We respectfully disagree that there is adequate information to "properly" prepare a bid, which is why we asked the question.  If 
all 5,500 SY are bid in the transverse direction the cost would be 3 - 4 times greater than if all 5,500 SY are bid in the longitudinal 
direction.

If the designer knows which direction (longitudinally or transversely) he intended the repairs to be performed in, why can't he 
share that information with the contractor?

If the designer does not know or cannot determine what direction the repairs are to be performed in, how can the contractor be 
expected to determine this.

Once again we ask that the department provide us with a breakdown of how many of the 5,500 SY are intened to be performed 
in the logitudinal direction and how many SY are to be performed in the transverse direction.

Question Submitted: 3/3/2005 2Question Number:

Ref. #46 Item 446, Asphalt concrete surface, Type 1, PG64-22

SR-43 from SLM 2.76 to SLM 7.55 is presently signed as the localized detour for IR-76. Plan requires a one course overlay using 
item 446 asphalt concrete surface course, type 1, PG64-22.
Since this highway is routinely used by B&C commercial vehicles when they are detoured from I-76, is it in ODOT's best interest 
to use PG70-22 in lieu of the specified PG binder. Proposed modification will minimally increase the cost of this item,  but the 
Department will incur significant benefits from the use of PG70-22 binder.

Thanks

Question Submitted: 3/3/2005

The District has reviewed your request and respectfully declines to make the change.

3Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


