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Radios are requested for interconnection - are there existing radios to match or is this a new setup?

Question Submitted: 5/26/2009

There are existing radios to match.  They are MDS 9810 spread spectrum radio by General Electric Digital Energy.

1Question Number:

Plan page 265 specifies that the pre-emption system should be a light based optical priority control system as manufactured by 
3M Traffic Safety Systems.  However, the the City of Aurora currently uses the Sonem 2000, sound based preemption system as 
manufactured by Traffic Systems , LLC for the entire city.  Will an addendum be issued to change this specification to the 
system that is in use by the city.

Question Submitted: 5/27/2009 2Question Number:

 

Question #1 - The Storm Sewer notes on Plan Page 222/361, Item 1, includes the "construction specifications and details of the 
City of Aurora". The City of Aurora storm manhole specifications normally include the use of ASTM C-923 flexible and resilient 
gaskets (A-Lok, Z-Lok, Kor-N-Seal) for the manhole to storm sewer pipe connection. Are those gaskets required for the storm 
manholes on this project? Will the storm sewer pipe to manhole connection be per ODOT SCD MH 1.2 (MH 3), or per the City of 

  Aurora storm manhole specifications?Question #2 - Plan Page 223/361 has a detail for: Item 604 - Catch Basin, No 3A, As 
Per Plan. The detail is diagramed with 8" walls and 8" floor. Are the 8" walls and floor also part of the As Per Plan modifications? 
Or, do the floor and wall thickness's conform to the SCD CB-2.2 which allows for 6" thick walls and floor for precast basins.

Question Submitted: 6/1/2009 3Question Number:

  1. In Addendum 1 Line Item quantities were revised, will a revised summary sheet follow to help identify the revisions?2. 
Existing storm conduit designated for removal under pavement that is to remain,is the pavement replacement to be included in 

  the removal cost?

Question Submitted: 6/2/2009

A1)  No.   A2)  Please see addendum.

4Question Number:

  1. In Addendum 1 Line Item quantities were revised, will a revised summary sheet follow to help identify the revisions?2. 
Existing storm conduit designated for removal under pavement that is to remain,is the pavement replacement to be included in 

  the removal cost?

Question Submitted: 6/2/2009 5Question Number:

The trench for the traffic signal conduit that is to be place under the portion of SR-43 that is to remain and be ground and 
overlaid, how is this to be paid?     

Question Submitted: 6/3/2009

The quantity is paid for as per the pay Item 625 Trench on Sheet no. 267 of the traffic control general summary

6Question Number:

Item 614 calls for a mimimum of one ten foot lane of traffic in each direction at all times, but the storm sewer in  phase 0 is to be 
installed with flaggers. Does that mean that since we are using flaggers we do not have to maintain one lane in each direction?

Question Submitted: 6/5/2009

The note requiring 1 lane in each direction is for the normal phasing.  Phase 0 is prephase work which allows the 

use of flaggers as indicated in the suquence table on sheet 16.

7Question Number:

As per Addendum #1 the contractor shall repair the existing transite water main if it should break.  How will the contractor be 
compensated for this work?  If this work is incidental to the waterline work who will determine if the break is caused by the 

  actions of the contractor?As per Addendum #1 from station 140+43 to 151+68 reconnecting the water services to the new 12" 
waterline is incidental.  The plans indicate the contractor will be paid for 1" Type K copper.  Will the service be replaced to the 
right of way or will the service be reconnected at the location of the new main?  

Question Submitted: 6/6/2009

The work is incidental to the waterline work. Cause of breaks/damage to the waterline will be determined as spelled 

        out in Section 107 of CMS. The incidental work is keeping the existing service while installing the new main. The 

1" Type K Copper line will be used to connect from the new main to the right of way line. 

8Question Number:
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Sheet #12 - The contractor shall supply chlorination pits as determined by the water department.  Because of the large quantity 
of waterline can the water department estimate how many may be required?  Is there any further detail of the pit beyond the 
dimensions listed?  What is the function of the pit?

Question Submitted: 6/6/2009

The chlorination pits are required for the water main disinfection. The work shall be per the City of Aurora Water 

Department specifcations. The number of pits is dependant on the means and method of construction. If only small 
sections of main can be built and tested at one time will require more pits, versus large runs of main constructed 

and able to be tested.

9Question Number:
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