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POR-87966 - IR-76-(17.59)(19.61)

Will seismic pedestals be required on the modified semi-integral abutment seats to satisfy BDM Section 301.4.3(A)?  In the past, seismic 

pedestals have been provided on structures where semi-integral abutments have turn-back style wingwalls when the skew angle is less 

than 30 degrees.

Please consider revising 60 day closure to a minimum of 75 days given the proposed SOS.  

Question Submitted: 10/12/2010 10:03:38 AM

A1:The Bridge Design Manual Section 301.4.3.A does not specifically require the use of seismic pedestals; rather it requires objects 

providing the restraint of free movement during seismic events to be designed for seismic loads.   For semi-integral bridges, these 

objects are typically the wingwalls.   Typically the Department recommends not to add seismic pedestals on existing beam seats 

given the congestion of primary steel near the surface.

A2:  As addressed previously, the Department has reviewed the detour duration and the length of the detour will not be changed.

For areas off of the structure that do not require catch basins per the L&D Manual and BDM Manual, doe the District require 300 ft of 

asphalt curb (where 2:1 slopes are present) with no sodded flumes or 26 ft minimum curb, Type 4A/4C with sodded flumes per ODOT SCD 

DM-4.1.  Please clarify.

Question Submitted: 10/6/2010 9:53:34 AM

A:  The requirements as per DM-4.1 will apply in this situation.   The District 4 Drainage Preferences does not apply to this Project.

The 60 day detour duration indicated in section 13.2 for both POR-76-1759 and POR-76-1961 is extremely aggressive. This is particularly a 

problem with the POR-76-1961 structure due to the existing composite deck which will undoubtedly take additional time to remove. 

Please extend the detour duration to a minimum of 90 days for both structures. 

Question Submitted: 10/5/2010 11:51:24 AM

The Department has reviewed the detour duration and the length of the detour will not be changed.

The DBE goal of 12% on this project is excessive. Please consider reducing this goal

Question Submitted: 10/5/2010 10:22:03 AM

The goal will remain at 12%. If the awarded contractor is unable to meet the assigned goal, the process to request a partial waiver 

of the goal is described in Proposal Note 22.

Section 15.2.L and 15.3.L of the Scope of Services state that VPF is to be installed on the proposed structures.  The existing VPF is in good 

shape at both sites.  Can all (or any part of) the existing VPF be stored and reused on the proposed structures?

Question Submitted: 9/30/2010 11:08:58 AM

None of the existing Vandal Protection Fence is to be retained and reused.

Section 15.3 - Existing Structure Data of the Scope of Services states that the existing bridge width is 33'-4"± out/out.  Please verify if this is 

correct.  The existing plans state that this width is 31-0"± out/out.

Question Submitted: 9/30/2010 11:07:25 AM

See forth coming addendum.

Section 15.2 - Existing Structure Data of the Scope of Services states that the 4th span is 48'-11 1/2".  Please verify if this is correct.  The 

existing plans state that this span is 42'-6".

Question Submitted: 9/30/2010 11:06:19 AM

See forth coming addendum.
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Section 14.6 of the Scope of Services states that no Design Exceptions have been previously approved, and that the Consultants will 

prepare any and submit them to ODOT for approval.  For Design-Build projects, bids are based on preliminary designs (beam sizes, number 

of beams, length of approaches, etc.).  For bidding this project, with the way this scope section is written we must assume that future 

Design Exception requests will be approved as submitted.  Please verify this assumption. 

Question Submitted: 9/30/2010 11:04:07 AM

 Your assumption is not correct.  It is in the best interest of the DBT to design the project such that a Design Exception does not 

need to be processed.  

Section 10.4 of the Scope of Services discusses that wetlands were identified at both sites.  However, no field delineation exists.  Will ODOT 

provide the field delineation of wetlands to be protected?

Question Submitted: 9/30/2010 11:02:57 AM

Delineation will not be provided.  The wetlands identified are outside and along the existing right of way line.

Section 5 of the Scope of Services states that Consultants who have provided services to ODOT for this project previously are not eligible 

for participation on a DBT.  Please provide a listing of ineligible Consultants for this project.

Question Submitted: 9/30/2010 11:00:00 AM

A:  The only Consultant to provide services to ODOT for this Project is ms consultants, inc,  they provided the Asbestos Inspection 

and Report for this Project.

Section 14.2 of the scope states that the existing vertical alignment of McClinticksburg Road will be adjusted to obtain the required 

minimum vertical clearance over I-76.  Section 15.3 of the scope also requires a relocated profile but footnote "B" under Section 15.3 

states that the existing vertical clearance is 16'-7" +/- and will not be reduced.  Please clarify the extent of the profile work required on 

McClintockburg Road (POR-76-19610) and the required vertical clearance for the structure.

Question Submitted: 9/28/2010 1:49:49 PM

As per Section 15.3.B of the Scope of Services the existing vertical clearance will not be reduced, therefore the minimum vertical 

clearance is the current existing vertical clearance.  The extent of the profile work required will be determined by the DBT based 

upon the structure superstructure proposed, the depth of the new superstructure will have a direct relation to the amount of 

profile adjust required.
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