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   Reference 10Item 251E01000The designer has provided in the plan 6,000 square yards of partial depths to be preformed. 
 This quantity represents approximately 5% of the total pavement on this project.Based upon this rather large amount of repairs 

to be directed by the engineer and in order to facilitate the best value for the taxpayers of the State of Ohio, would the 
 department specify the amount of transverse repairs and the amount longitudinal repairs?There is a significant difference in the 

cost to do each type of repair. Reviewing bid tabs from two similar projects that were bid in the vicinity of this project show a 
   range of anywhere from $15.00 to $40.00. It has been common practice in other districts to split this item apart.Thanks

Question Submitted: 12/10/2007

Per CMS Section 251.02 "REMOVAL OF EXISTING PAVEMENT.  The Engineer will designate the location and limits 

of the areas to be repairs"

1Question Number:

The plan note regarding "intersections" on sheet 3/16 mentions paving intersections after completion of the surface course, and 
with standard mix.  No proposal item for standard surface course mix has been provided, nor has any quantity for these 

  intersection areas been included on the asphalt concrete sheets 6/16 or 6A/16.  Please advise.The plan note for item 251 – 
Partial Depth Pavement Repair on sheet 3/16 refers to repairing deteriorated areas with 3 inches +/- of 448 asphalt concrete type 
2.  As is typical, this item is to be performed after the completion of mainline pavement planing (unless otherwise directed by the 

 engineer).  Is it the Department’s intent to perform 3 inch partial depth repairs in all of the following circumstances?•2 inches 
into a 4 inch course of brick where there is one inch of asphalt remaining over brick after pavement planing (total of 3 inches of 

  repair depth)•3 inches into areas where there are 4 inches +/- of asphalt pavement remaining after pavement planing•1-4 
  inches into asphalt concrete until top of brick pavement is reached The typical sections legend on the sheet 2/16 references 

item 254, 2” Pavement Planing, As Per Plan.  There is no as per plan note for this item, however asphalt concrete sheet 6/16 an 
6A/16 calls this item 254 pavement planing, asphalt concrete 2” average.  Please clarify the specific requirements of proposal 

 line item 12, 254E01000 pavement planing, asphalt concrete. 

Question Submitted: 12/10/2007 2Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


