
Ohio Department of Transportation 
Prebid Questions

Project No.  053000 Sale Date - 2/2/2005

ODOT 3000 (2005) Washington Co. IR 77 Design/Build

1)Will alternate MOT schemes, utilizing bi-directional traffic through out the length of the project, be permitted?

2)Will temporary pavement utilizing asphalt be permitted in locations other than the crossovers?

3)What is the proposed depth of the underdrains on the outside shoulder?

Question Submitted: 1/11/2005 1Question Number:

It is apparent there will be joints removed that will be up to 18" thick. Does ODOT intend to use #304 stone to bring subgrade up 
to match existing base. If so, not knowing how many patches will require #304, there needs to be a quantity of #304 set up to 
handle these areas.

Question Submitted: 1/14/2005 2Question Number:

On the structures do you want the exisiting scuppers removed or plugged? They will be useless now with the single slope wall 
setting behind them.

Do we have to remove the existing bulb angle? If we do have to remove it do we have to grind the connections?

Question Submitted: 1/17/2005 3Question Number:

1. The northbound cut section on IR77 between approximate
   stations 445+00 and 460+00 has existing rock slides
   protected by an existing fence. Will the fence be 
   removed? Will tbe fence be replaced? Does the ditch 
   require cleaning or regrading? Is there any ditch
   cleaning or regrading required anywhere on the project?

Question Submitted: 1/20/2005 4Question Number:

Is the following design criteria acceptable
for shoulder cross-slope in superelevation
sections?
  
Superelevation High Side of Pavement
  - 1/2" per foot for superelevation 0 to 0.016'/ft
  - slope varies from 1/2" per foot at superelevation
      of 0.016'/ft to 1/8" per foot at superelevation
      of 0.048'/ft 
  - 1/8" per foot from superelevation of 0.048'/ft to 
      maximum superelevation of 0.081'/ft 

Superelevation Low Side of Pavement
  - 1/2"/ft or pavement slope whichever is greater

This design criteria was approved and used on
  Design Build ODOT Project 3001(00). 

Question Submitted: 1/20/2005 5Question Number:
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1. Regarding Addendum #1 Attachment G: the limiting 
   mile markers for Washington County are 6.59 and
   17.39 and Noble County are 0.00 and 1.56. We believe
   the Washington/Noble County mile marker is 17.59
   which will require an additional 1000 lf of pavement
   for both northbound and southbound. It also appears
   that the north end of the project in Noble County is
   not the same for northbound and southbound. In 
   Addendum # 1 ODOT has confirmed the beginning station 
   in Washington County is 350+00. Please confirm the 
   stations for the Washington/Noble County line and the
   north end of the project in Noble County [northbound 
   and southbound if they are not the same]. Since 
   pavement is paid under a lump sum item it is important
   that we have as accurate stations as possible.

   
 

Question Submitted: 1/20/2005 6Question Number:

1. For the permanent median U-turn crossings, is an
   asphalt taper/wedge acceptable? This was used on
   previous concrete overlay projects.

2. In Section 14.4 Scope of Work, a 365 lf section of
   berm southbound south of Macksburg interchange will
   be replaced using full depth concrete replacement.
   What is exact location of this repair? 

3. Where 2 lanes of traffic southbound has to be
   maintained at all times, it appears that the existing
   pavement section is not wide enough to accommodate
   3 lanes. Is it the intent to construct temporary 
   asphalt pavement? Is there a minimum width required?
   If temporary pavement is required, can it remain in
   place? In this area is it the intent for traffic to
   straddle the rumble strips?

Question Submitted: 1/20/2005 7Question Number:

1. In Addendum #1 Attachment G, ODOT has added underdrain
   for the full length of the project both in full depth
   and overlay areas.  It is to be constructed beyond 
   the edge of existing concrete pavement. In order to 
   install continuous underdrain under overhead bridges,
   it appears that the Type D Barrier Wall for pier
   protection should be removed and replaced to proper
   grade after concrete pavement is completed.

Question Submitted: 1/20/2005 8Question Number:

1. The slope of the earthwork required to tie in the
   outside shoulders in sections with existing grades 
   steeper than 8:1 must be variable. Is it acceptable
   to use 1.5:1 slopes to tie into existing 2:1 slopes
   in deep fill areas? This approach was used on other
   overlay projects.  

Question Submitted: 1/20/2005 9Question Number:

The 4th full question on page 4 of Addendum 2 asks if bi-directional traffic can be maintained throughout the length of the 
project.  ODOT's response was "yes" except that 2 lane traffic must be maintained on the Maxburg Hill SB.  We would interpret 
this Q/A as allowing 12+ miles of bi-directional traffic which conflicts with ODOT's pre-bid meeting discussions and Addenum 1.  
Is this a correct interpretation of the 2nd Addendum Q/A, or is the 6.5 mile bi-directional requirement supposed to apply?

Question Submitted: 1/20/2005 10Question Number:
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1) Additional information is needed for abutment concrete removal and replacement on the following two slab deck bridges. 
The structures in question are:
  W-1208 Rt rear abutment, replace top 30" of abutment
  N-0077 Lt/Rt rear abutments, replace top 12" of abutment
Is the concrete to be removed, wing concrete or slab seat concrete or both? Is removal across the full length of the abutments? If 
the slab seats are designated for replacement the decks adjacent to the abutments will need temporary support. Please clarify 
the various locations of concrete removals or the intent of abutment replacements. 

2) The scope of services proposed for this project list approach slab replacement for all 12 structures. The new approach slabs 
will be wider than the existing slabs. Will the existing abutments have to be modified for the approach slab seat to fit on to the 
backwalls? Also, will dowel holes and the typical D-801 bars need to be added?

Question Submitted: 1/20/2005 11Question Number:

1) Additional information is needed for abutment concrete removal and replacement on the following two slab deck bridges. 
The structures in question are:
  W-1208 Rt rear abutment, replace top 30" of abutment.
  N-0077 Lt/Rt rear abutments, replace top 12" of abutment.
Is the concrete to be removed, wing concrete or slab seat concrete or both? Is removal across the full length of the abutments? If 
the slab seats are designated for replacement the decks adjacent to the abutments will need temporary support. Please clarify 
the various locations of concrete removals or the intent of abutment replacements. 

2) The scope of services proposed for this project list approach slab replacement for all 12 structures. The new approach slabs 
will be wider than the existing slabs. Will the existing abutments have to be modified for the approach slab seat to fit on to the 
backwalls? Also, will dowel holes and the typical D-801 bars need to be added?

Question Submitted: 1/20/2005 12Question Number:

Q) In regards to the parapet refacing item, what is the requirments for the new roadway width?  Is the toe to toe width to be 
maintained or increased?  Can the toe to toe width be decreased?

Question Submitted: 1/20/2005 13Question Number:

 1.In order to allow for 2 SB lanes and 1 NB lanes on the section south of the Macksburg interchange, the full pavement width will 
have to be utilized.  This would put the rumble strips in the travel path.  What treatment will be required in this case?

 2.What are the minimum required distances from the toe of barrier to edge line and from edge line to edge of pavement?

Question Submitted: 1/20/2005 14Question Number:

In Addendum #1 it was stated that portable concrete
barrier could not be stored in median over winter except
behind guardrail at bridges. Would ODOT consider 
permitting portable concrete barrier to be left in the
median over winter if all sections are connected in a
continuous run without an exposed end. To maintain
openings at U turn crossovers a tapered end section 
could be installed. 

Question Submitted: 1/21/2005 15Question Number:

 1.In the previously constructed design build job in Noble county, the crossovers at the ramps were designed with no 
acceleration/deceleration lanes.  Can we assume that none will be required for this job as well?  If required, what design criteria 
should be followed?
 

Question Submitted: 1/21/2005 16Question Number:

 1.Addendum #1 states that the temporary crossovers are to be constructed using 451 reinforced concrete pavement.  Will 
pavement thickness correspond to class A or class B temporary pavement?  Is the same class to be used for asphalt temporary 
pavement?  

Question Submitted: 1/21/2005 17Question Number:
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The scope indicates that a "Preliminary R/W Plan" is included with the Preliminary Design Submission as if authorized.  Is a 
Preliminary R/W Plan Required?  If this remains in the scope as if authorized, can this item be listed as a separate Line Item in 
the proposal?  

Can the submission and review of the Preliminary Design Submission be broken into the buildable units to expedite the 
schedule?

Question Submitted: 1/24/2005 18Question Number:

THERE IS A HIGH PROBABILITY THAT SOME UNDERDRAINS WILL BE IN ROCK. WITHOUT RECENT BORINGS IN 
LOCATIONS NEAR THE UNDERDRAIN LOCATIONS IT IS DIFFICULT TO QUANTIFY WHAT THIS  FOOTAGE MIGHT BE.
          A. CAN THE UNDERDRAINS IN ROCK BE LESS THAN THE 30 INCH  DEPTH REQUIREMENT SPECIFIED IN 
ADDENDUM NO. 2?
          B. WOULD ODOT CONSIDER PROVIDING A LINEAL FOOT BID ITEM FOR UNDERDRAINS IN ROCK SO THE 
VARIOUS BIDDERS ARE NOT GUESSING WHAT THIS QUANTITY MIGHT BE?
         

Question Submitted: 1/24/2005 19Question Number:

In Addendum #3, ODOT stated that permanent U-turn
crossings will be built with concrete to match NB 
and SB lanes. The majority of the U-turns are adjacent
to 8" overlay section. Should the thickness of the
U-turn concrete pavement be 8"? In areas where no 
overlay or full depth pavement is being done on SB
pavement, does the U-turn pavement extend to the SB
pavement or does it stop to match the previously
constructed U-turn? If the U-turn pavement is extended
to the existing SB pavement, what pavement section is
required?

Question Submitted: 1/24/2005 20Question Number:

Design / Build project 3000 (2005) Wash. I77

In Addendum No. 2, we inquired about where permanent erosion control items should be included. The addendum stated no 
permanent erosion control is required. 

We would like to restate the question.

Normally, Items 659 and 670 are included in section 002 Erosion Control. These items pertain to the permanent seeding, 
mulching, lime, topsoil, fertilizer, etc. 

Section 002 Erosion Control for this project only includes Items 832, which pertain to Temporary Erosion Control and these items 
are paid by agreed unit prices in the proposal. 

Will the permanent seeding be paid as construction seeding at $ .46 / sy ? or

should we include the permanent seeding items in a different section of the proposal ?

What type of permanent seeding requirements are necessary for this project ???   ....i.e. is topsoil required, etc. ?

Question Submitted: 1/25/2005 21Question Number:

Because of the additional pavement thickness in areas where we will be adding the concrete overlay, the vertical clearance to 
existing guide signs will be reduced to below the required 5’ or 7’ minimum shown on TC-42.10.  Is it ODOT’s intent to reinstall 
these signs to meet clearance requirements or will the reduced clearance heights be acceptable? 

Question Submitted: 1/26/2005 22Question Number:

In the areas of full depth pavement replacement, the proposal does not address how the 6" of 304 Aggregate Base under the 11" 
of 884 PCC is to be paid for. Please setup a new reference number to cover this work.

Question Submitted: 1/26/2005 23Question Number:
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Q) How can you have 110% of the deck area set up for Item 848 'Removal Of Debonded Or Deteriorated Existing Variable 
Thickness Concrete Overlay'?  The quantities set up mat be missing a decimal.  Please Clarify.

Question Submitted: 1/26/2005 24Question Number:

Re: Slip Repair

The slip repair details provided in the scope of services shows Erosion Control Matting on the surface of the repaired slope, but 
no specific type of material is listed.

What type or Erosion Control Mat is required?

Question Submitted: 1/26/2005 25Question Number:

A question was answered in Addendum #2 stating that there is no permanent erosion control required for this project.  Unless 
otherwise directed by addendum we will assume that we are not required to do any permanent seeding, even on the disturbed 
berms.  If this is not the case, please provide a bid item for payment of permanent seeding.

Question Submitted: 1/26/2005 26Question Number:

Can the south 6.5 miles of northbound and the north 2.5 miles of southbound be constructed simultaneously? These two work 
areas are not contiguous and would be separated approximately 4 miles.

Question Submitted: 1/27/2005 27Question Number:

Can the south 6.5 miles of northbound and the 
north 2.5 miles of southbound be constructed
simultaneously? These two work areas are not
contiguous and would be separated approximately
4 miles.

Question Submitted: 1/27/2005 28Question Number:

Scope of Services section 14.4 Roadway states (pg 14 of 28) states - "Paving under the guardrail shall be required." There is no 
further information or detail given. Also the typical section shown as Attachment G of Addendum 1 does NOT show paving under 
the guardrail. What does the Department want? 

Question Submitted: 1/27/2005 29Question Number:

Reference Item 513 Trimming of Beam Ends APP from addendum No. 1. 
In the above referenced addenda, bridges Wash 77-1637 L/R & Nob 77-0136 L/R are listed for beam trimming. In the scope of 
services under section 15-structures the bridges listed for beam trimming are Wash 77-"1687" L/R & Nob 77-0136 L/R.
Is the "1637" str listed in the addenda a typo or is it in addition to the scope of services? 

Question Submitted: 1/3/2005 30Question Number:

Per Standard Drawing MT 95.70, we assume glare
screen mounted on temporary concrete barrier 
is only required at cross-overs. If this is 
not the case, please notify otherwise.

At the slip repair areas, we assume that any
pavement removal and replacement directed by
ODOT that results from the slip repair will be
paid as an extra as well as any additional
traffic maintenance required for pavement removal
and replacement. If this is not the case, please 
notify otherwise.

Question Submitted: 1/31/2005

Q1) Crossover design will comply with the Std Drawing.    A2)   The plans do not anticipate the necessity of 

pavement removal.  Addenda address MOT.

31Question Number:
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This is a design/build project on I-77 in Washington Co.

1)Under what section should permanent erosion control items be included ? The only items currently listed under Erosion Control 
are for temporary erosion control.

2) Three overhead structures on the NB lanes, 0678,0919,1034 do not have sufficient clearance after the concrete overlay to 
meet the 16'6" requirements. Will a design exception be made for the clearance on these structures or should we design full 
depth pavement removal to lower the profile grade in these areas ?

Question Submitted: 1/7/2005 32Question Number:

1)  The traffic patterns anticipated in the Maint Of Traffic plans will show existing rumble strips within the wheel paths.  What 
treatment, if any, will be required for the rummble strips?
2)  Will it be required to overlay the accel/decell lanes at the Macksburg Road exit with concrete pavement as required on the 
Mailine sections.

Question Submitted: 12/17/2004 33Question Number:

Section 14.4 Roadway of the Scope of Services notes Full Depth Rigid Replacement is to be performed Northbound between 
STA 350+00 and 366+00. This appears to be located at the start of the project at WAS 6.59, is this correct?

Section 14.4 also states "All guardrail shall be removed and replaced..." What are the limits for guardrail work - BOTH 
Northbound and Southbound between WAS 6.59 and NOB 1.56 or just the areas that are getting either Full Depth Replacement 
or Overlay (Excludes SB where no other work is being performed)? 

Question Submitted: 12/20/2004 34Question Number:

1)In regards to the LS Superstructure bid items with rehabilitating existing sliding plate joints to elastomeric strip seal joints for 
structures Was-1687 L/R and Nob-0136 L/R, the top 12" of the backwalls are to replaced. By replacing the backwalls this will 
force the replacement of the expansion joint with new steel on the abutment side,unless the existing abutment portion of the joint 
is to be salvaged and reused. Please clarify if the contractor is to supply new joint material on the abutment side and modify the 
deck side for elastomeric strip seal or another plan.

2)Do all the decks have concrete overlays on them? Do any of the decks have asphalt overlays on them?

3)In regards to the LS Substructure bid items with the top 12" or 30" backwalls to be replaced,is unclassified excavation and 
replacing disturbed porous backfill areas with filter fabric included with this LS bid item?

Question Submitted: 12/22/2004 35Question Number:
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