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Policy Review Interview 

# Question Finding Regulation Action Item 

2. CONTACT PERSON: Does 
the policy identify the 
person, office, branch or 
position designated by 
the employer to answer 
employee questions 
about the anti-drug and 
alcohol misuse 
prevention program? 
 

There is a place in the 
policy for this information, 
however it is outdated.  
The new General Manager 
information is on the page 
that the employee signs 
and keeps a copy of but 
the incorrect contact 
information is in the 
current policy. 

Section 655.15(a) states that the 
policy shall provide:  "The identity 
of the person, office, branch 
and/or position designated by the 
employer to answer employee 
questions about the employers 
anti-drug use and alcohol misuse 
programs." 
 
 
 
 
 
 
 

The DAPM must provide a 
signed statement 
certifying that he has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR 
Part 655.15(a). The DAPM 
will get the current policy 
updated to include the 
contact information for 
the current General 
Manager, and provide a 
copy of the updated policy 
after it has been signed by 
the Ride-Ready CEO for 
the review records. 

20. PRE-EMPLOYMENT 
ALCOHOL TESTING: If 
the employer chooses to 
conduct pre-
employment alcohol 
testing, are all the 
following requirements 

None done- Ohio DOT 
requires that pre-
employment alcohol 
testing be done for all 
safety senstivie positions. 

Section 655.42 states: "An 
employer may, but is not required 
to, conduct pre-employment 
alcohol testing under this part. If 
an employer chooses to conduct 
pre-employment alcohol testing, 
the employer must comply with 

DAPM must provide a 
signed statement 
certifying that he has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR 
Part 655.42 which states 
that if an employer 
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covered:1) Testing 
before the first 
performance of a safety-
sensitive function for 
every covered 
employee;2) Testing all 
covered employees for 
this type of alcohol 
testing;3) Testing 
conducted after the 
employer makes a 
contingent offer of 
employment or transfer 
subject to the employee 
passing this alcohol 
test;4) Testing must 
follow the procedures 
described in Part 40; 
and 5) The covered 
employee must not be 
allowed to begin 
performing safety-
sensitive duties unless 
the result is a BAC 
below 0.02. 
 

the following requirements: (a) 
The employer must conduct a pre-
employment alcohol test before 
the first performance of safety-
sensitive functions by every 
covered employee (whether a 
new employee or someone who 
has transferred to a position 
involving the performance of 
safety-sensitive functions). (b) The 
employer must treat all covered 
employees performing safety-
sensitive functions the same for 
the purpose of pre-employment 
alcohol testing (i.e., you must not 
test some covered employees and 
not others). (c) The employer 
must conduct the pre-
employment tests after making a 
contingent offer of employment 
or transfer, subject to the 
employee passing the pre-
employment alcohol test. (d) The 
employer must conduct all pre-
employment alcohol tests using 
the alcohol testing procedures set 
forth in 49 CFR Part 40. (e) The 
employer must not allow a 
covered employee to begin 
performing safety-sensitive 
functions unless the result of the 
employee's test indicates an 
alcohol concentration of less than 
0.02." 

requires pre-employment 
alcohol testing, the tests 
must be conducted using 
the alcohol testing 
procedures set forth in 49 
CFR Part 40. DAPM must 
add Pre-employment 
alcohol testing guidelines 
to the policy. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

29. WHO MUST BE TESTED:  
FATALITY? Does the 
policy state that, in a 
fatality, the following 
individuals must be 
tested: All surviving 
covered employees 
operating the mass 
transit vehicle at the 
time of the accident; 
and All other covered 
employees whose 
performance could have 

Covered in section 13, but 
does not clearly state “All 
surviving covered 
employees operating the 
mass transit vehicle at the 
time of the accident;” 

Section 655.44(a)(1)(i) states:  "As 
soon as practicable following an 
accident involving the loss of 
human life, an employer shall 
conduct drug and alcohol tests on 
each surviving covered employee 
operating the mass transit vehicle 
at the time of the accident. Post-
accident drug and alcohol testing 
of the operator is not required 
under this section if the covered 
employee is tested under the fatal 
accident testing requirements of 
the Federal Motor Carrier Safety 

DAPM should attempt to 
clarify the description 
used in section 13 of the 
policy under Fatal 
Accident to clearly indicate 
that a covered employee 
operating the revenue 
service vehicle would be 
tested.   



ODOT Drug & Alcohol TAR – Lancaster Public Transit System 

          Page 3 of 7 
 

contributed to the 
accident? 
 

Administration rule 49 CFR 
389.303(a)(1) or (b)(1)."  Section 
655.44(a)(1)(ii) states:  "The 
employer shall also drug and 
alcohol test any other covered 
employee whose performance 
could have contributed to the 
accident, as determined by the 
employer using the best 
information available at the time 
of the decision." 

30. WHO MUST BE TESTED:  
NON-FATALITY? Does 
the policy state that, in 
a non-fatal accident, the 
following individuals 
must be tested: All 
covered employees 
operating the mass 
transit vehicle unless 
their performance can 
be completely 
discounted as a 
contributing factor 
based on the best 
information available at 
the time of the decision; 
and All other covered 
employees whose 
performance could have 
contributed to the 
accident? 
 

Covered in section 13, but 
does not clearly state “All 
covered employees 
operating the mass transit 
vehicle at the time of the 
accident;” 

Section 655.44(a)(2)(i) states:  "As 
soon as practicable following an 
accident not involving the loss of 
human life in which a mass transit 
vehicle is involved, the employer 
shall drug and alcohol test each 
covered employee operating the 
mass transit vehicle at the time of 
the accident unless the employer 
determines, using the best 
information available at the time 
of the decision, that the covered 
employee's performance can be 
completely discounted as a 
contributing factor to the 
accident. The employer shall also 
drug and alcohol test any other 
covered employee whose 
performance could have 
contributed to the accident, as 
determined by the employer using 
the best information available at 
the time of the decision." 

DAPM should attempt to 
clarify the description 
used in section 13 of the 
policy under Non-Fatal 
Accident to clearly indicate 
that a covered employee 
operating the revenue 
service vehicle would be 
tested. 

31. REQUIREMENT TO 
REMAIN "READILY 
AVAILABLE" FOR 
TESTING: Does the 
policy state that a 
covered employee 
subject to post-accident 
testing who fails to 
remain readily available 
for such testing, 
including notifying the 
employer or the 
employer 
representative of his or 

Covered in section 13, but 
does not clearly state 
“covered employee” and 
does not mention ….. 
including notifying the 
employer or the employer 
representative of his or 
her location if he or she 
leaves the scene of the 
accident prior to 
submission to such test. 

Section 655.44(c) states:  "A 
covered employee who is subject 
to post-accident testing who fails 
to remain readily available for 
such testing, including notifying 
the employer or the employer 
representative of his or her 
location if he or she leaves the 
scene of the accident prior to 
submission to such test, may be 
deemed by the employer to have 
refused to submit to testing." 
 
 

DAPM should attempt to 
clarify the description 
used in section 13 of the 
policy in the third 
paragraph to clearly 
indicate that a covered 
employee subject to post-
accident testing must 
remain readily available to 
testing, including notifying 
the employer of his or her 
location if leaving the 
scene of the accident. 
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her location if he or she 
leaves the scene of the 
accident prior to 
submission to such test, 
may be deemed by the 
employer to have 
refused to submit to 
testing? 

 
 

 
 

Drug and Alcohol Program Manager Interview 
 

22. How do you record the 
first date that new hires 
or transferees begin 
safety-sensitive 
functions? 
 

Currently only in each 
employees record, but will 
create a spreadsheet of all of 
those dates, or use template 
supplied by RLS going 
forward 

Section 655.41(a)(1) states:  
"Before allowing a covered 
employee or applicant to 
perform a safety-sensitive 
function for the first time, 
the employer must ensure 
that the employee takes a 
pre-employment drug test 
administered under this part 
with a verified negative 
result.  An employer may not 
allow a covered employee, 
including an applicant, to 
perform a safety-sensitive 
function unless the 
employee takes a drug test 
administered under this part 
with a verified negative 
result." 

The DAPM must provide a 
signed statement certifying 
that he has read and fully 
understands the 
requirements of 49 CFR Part 
655.41(a)(1). 
That the employer must 
verify that a covered 
employee has taken a pre-
employement drug test with 
a verified negative result 
before performing any 
safety-sensitive duties.  
DAPM will use the template 
for the pre-employement 
testing log supplied by RLS 
or create his own form to 
track this required testing.  
This statement must also 
include an explanation from 
the DAPM of how  this 
requirement will be met 
moving forward. 

40. Do you have a way to 
know if the employee 
arrived at the collection 
site in a timely manner?  
For instance, does the 
collection site know who 
is coming for a test and 
when that individual 
should arrive? 

Employee are transported 
by DER and DER stays until 
test is performed.  Will 
add time sign in on Order 
to Test form from now on.  
DAPM is not in pool but 
General Manager/DER is, 
Ride-Right Director of Safety 
does notification and GM 
transports himself to testing, 
Director of safety will check 
in with test site to make sure 

Section 655.45(h) states:  
"Each employer shall require 
that each covered employee 
who is notified of selection 
for random drug or random 
alcohol testing proceed to 
the test site immediately. If 
the employee is performing 
a safety-sensitive function at 
the time of the notification, 
the employer shall instead 
ensure that the employee 
ceases to perform the 

The DAPM must provide a 
signed statement certifying 
that he has read and fully 
understands the 
requirements of 49 CFR Part 
655.45(h). 
That the employer must 
verify that a covered 
employee has arrived in a 
timely fashon for a random 
drug test  DAPM will add a 
time check in section on the 
Order for Testing form that 
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that he got there in a timely 
manner.   

safety-sensitive function and 
proceeds to the testing site 
immediately." 

will ensure that this 
information is tracked.  This 
statement must also include 
an explanation from the 
DAPM of how  this 
requirement will be met 
moving forward. 

65. Does this transit system 
maintain all records 
related to the drug and 
alcohol program in a 
secure location with 
controlled access? 
 

Yes, in General Manager’s 
Office.  He did not however 
have the key to the file 
cabinet on his person.  He 
will keep the key on him at 
all times from now on.   

Section 655.71(a) states:  
"An employer shall maintain 
records of its anti-drug and 
alcohol misuse program as 
provided in this section.  The 
records shall be maintained 
in a secure location with 
controlled access." 

The DAPM/DER must 
provide a signed statement 
certifying that he has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR Part 
655.71(a). 
That the employer must 
maintain records in a secure 
location with controlled 
access.  This statement must 
also include an explanation 
from the DAPM/DER of how  
this requirement will be met 
moving forward. 

71. Does the transit system 
have a method to 
identify if the MRO or 
C/TPA has not provided a 
test result in a 
reasonable period after 
the test? 
 

Kept on employee file, but 
not easily summerized.  Will 
begin using tracking form for 
all testing to ensure that this 
is met.   

Section 40.17 states:  "... as 
an employer, you are 
responsible for obtaining 
information required by this 
part from your service 
agents.  This is true whether 
or not you choose to use a 
C/TPA as an intermediary in 
transmitting information to 
you.  For example, suppose 
an applicant for a safety-
sensitive job takes a pre-
employment drug test, but 
there is a significant delay in 
your receipt of the test 
result from an MRO or 
C/TPA.  You must not 
assume that "no news is 
good news" and permit the 
applicant to perform safety-
sensitive duties before 
receiving the result. This is a 
violation of the 
Department's regulations." 

The DAPM/DER must 
provide a signed statement 
certifying that he has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR Part 
655.17. 
That the employer is 
responsible for ensureing 
that test results are received 
within a reasonalbe period 
after the test.  The DER will 
create a tracking method for 
this information.  This 
statement must also include 
an explanation from the 
DAPM/DER of how  this 
requirement will be met 
moving forward. 
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URINE COLLECTION TECHNICIAN 

First Medical Urgent & Family Care 
 

13. Does the collector 
ensure that in the 
privacy enclosure for 
urination:(1) all sources 
of clear water have 
been eliminated, (2) 
possible specimen 
contaminants have 
been removed; and (3) 
all places where 
paraphernalia could be 
hidden  were secured 
or removed? 
 

Collector always inspects 
the room before the 
employee enters.  When I 
inspected the room I found 
that the drop ceiling was 
not tamper resist and could 
be reached if a person 
stood on the toilet.  I also 
discovered open holes in 
the bottom of the sink that 
the collector was not aware 
could be used to hide 
paraphernalia in.   

Section 40.43(b) states:  "As a 
collector, you must do the 
following before each collection 
to deter tampering with 
specimens:(1) Secure any water 
sources or otherwise make them 
unavailable to employees (e.g., 
turn off water inlet, tape handles 
to prevent opening faucets);    (2) 
Ensure that the water in the 
toilet is blue;    (3) Ensure that no 
soap, disinfectants, cleaning 
agents, or other possible 
adulterants are present;    (4) 
Inspect the site to ensure that no 
foreign or unauthorized 
substances are present;    (5) 
Tape or otherwise secure shut 
any movable toilet tank top, or 
put bluing in the tank;(6) Ensure 
that undetected access (e.g., 
through a door not in your view) 
is not possible;(7) Secure areas 
and items (e.g., ledges, trash 
receptacles, paper towel holders, 
under-sink areas) that appear 
suitable for concealing 
contaminants; and (8) Recheck 
items in paragraphs (b)(1) 
through (7) of this section 
following each collection to 
ensure the site's continued 
integrity." 

The Collector must provide 
a signed statement 
certifying that she has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR 
Part 40.43(b)(1) and (3) 
that state all sources of 
clear water must be 
removed our secured and 
that all contaminants must 
be removed or secured.  
Collection site needs to be 
made more secure by 
taping or marking the 
ceiling tiles so that it is 
immediately apparent that 
they have been tampered 
with.  The holes in the sink 
need to be plugged or 
taped over or the 
collection techs need to 
inspect them every time 
the room is used.   

14. If a non-dedicated 
facility (public restroom 
or hospital examining 
room) is used for 
collections, is the 
location used for 
testing secured during 
drug testing by: 1) 
visually inspecting the 
privacy enclosure; 2) 
assuring that 

There was a door in the 
collection room that led 
into another exam room on 
the other side.  I was able 
to open the door easily and 
in fact found someone 
waiting for a doctor in the 
ajoining room.  The 
collector stated that during 
a real test one of the other 
nurses stands in front of 

Section 40.43(c) states:  "If the 
collection site uses a facility 
normally used for other 
purposes, like a public rest room 
or hospital examining room, you 
must, as a collector, also ensure 
before the collection that:  (1) 
Access to collection materials and 
specimens is effectively 
restricted; and(2) The facility is 
secured against access during the 

The Collector must provide 
a signed statement 
certifying that she has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR 
Part 40.43(c). Collection 
site needs to make sure 
that the privacy enclosure 
used for testing is secured 
against access.  The door 
that ajoins the collecton 
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undetected access (e.g., 
through a rear door) is 
prevented; and 3) 
posting limited access 
signs during the 
collection process? 
 

that door on the other side 
to prevent an employee 
from opening it.  The door 
should also blocked shut or 
locked from the other side 
during the testing process.  
I did not see any signage for 
limited access on either 
side of the door. 

procedure to ensure privacy to 
the employee and prevent 
distraction of the collector. 
Limited-access signs must be 
posted." 

room and the other exam 
room needs to be secured 
and signs need to be 
posted to ensure that 
access to collection 
materials and specimens is 
restricted and that the 
privacy of the employee is 
guaranteed.   

15. Does the water in the 
toilet contain a bluing 
agent?  And is the toilet 
tank secured if it 
contains a feeder hose, 
or blued if it does not? 
 

Yes, however the water 
was not shut off to the 
toilet and I was able to 
flush the toilet before 
exiting the room, allowing 
clear water to fill the toilet 
bowl.   

Section 40.43(b)(2) states:  
"Ensure that the water in the 
toilet is blue."   Section 
40.43(b)(5) states:  "Tape or 
otherwise secure shut any 
movable toilet tank top, or put 
bluing in the tank." 
 
 
 

The Collector must provide 
a signed statement 
certifying that she has read 
and fully understands the 
requirements of 49 CFR 
Part 40.43(b)(2).The 
collection site needs to add 
bluing to the toilet tank, or 
shut the water off to the 
toilet as well as the sink in 
the collection site. 

 


