
Ohio Department of Transportation 
Prebid Questions

Project No.  070536 Sale Date - 12/19/2007

Can the Electronic Files be avaliable for this project on the ODOT website.

Question Submitted: 12/4/2007

ODOT does not have the electronic files.  The contractor should contact the City of Ashland - Jim Cooper at 1-419-

289-8331 to request any electronic files of the plans. 

1Question Number:

        1.  What is the proposed starting date for the job?2.  What is the completion date?3.  Does the office trailer need to 
be there for the        duration of the entire job?

Question Submitted: 12/4/2007

District Response: The contractor cannot start until after the contract is signed by all parties and have submitted a 

letter to the District Construction Engineer of their intended start date and then after the preconstruction meeting. 
    Also, see CMS 108.02. District Response: the completion date as shown in the proposal as 8-15-08. Look in the 

    very back of the proposal - it is shown on the page prior to the listing of the bid items.District Response: Yes, 

unless otherwise directed by the Engineer. 

2Question Number:

Section 0002 - Erosion Control - Line 0015 - There is a quantity of 10,000.  10,000 of what? Please explain.

Question Submitted: 12/4/2007 3Question Number:

Page 8 Station60+00 left. What does 1sv refer to. Page 7&8. Can excess dirt be wasted on site outside the work agreement to 
the north or west?

Question Submitted: 12/4/2007

District 3 Response: the "1SV" refers to the parcel number which is under ownership other than the State of Ohio. 

        On page 8 the City of Ashland is identified as the owner. District 3 Response:  The contractor will have to discuss 

this request with the property owner and meet our Construction and Material Specifications and contract 

documents. CMS 105.16 Borrow and Waste Areas is one section of the CMS which addresses this issue. Our 

environmental involvement was limited to the proposed project work limits only. The Department will not investigate 
or review any waste or borrow areas prior to the award of the contract. 

4Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


