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Q1.Section 862.07(A) directs the removal of potentially unstable rock blocks by means of hand tools unless the use of powered 
equipment is approved by the Engineer.  The limits of rock scaling shown on the Contract Drawings indicate removing rock from 
the slope face to a depth of 10 feet +/-.  It would appear that power equipment will be required to remove the rock to the limits 
indicated.  The Designer notes indicate that the unit price for scaling should be based on 200 square feet per hour, which may 
not be achievable by hand scaling techniques.  Please provide clarification on the design intent of the project; i.e. will the 
Contractor be removing the loose unstable blocks using hand equipment or will Contractor be required to cut the slope to the 

 limits indicated on the Contract Drawings.Q2.Additionally the pay item for scaling (862E00500) is by the hour. Will the 
contractor be expected to complete all the removals as indicated on the section views in the alloted hours per location or will they 
be paid by the hour until all the removals are completed any hours over plan quantity paid for un der change orders? 
 

Q3.Further to the question of the payitem  for hours of scaling, the Coshocton plans indicate a rolling traffic zone will be used for 
the scaling operations there, allowing only 15 minutes per hour for scaling? Should the contractor estimate the scaling costs to 
only be allowed 15 minutes of production per hour? This will greatly affect the unit costs of the scaling item. 

Question Submitted: 10/12/2009

A1.  Contractor shall use hand scaling to remove loose and/or overhanging rock.  Hand scaling methods can 

include but not limited to compressor and air wond, inflatable bladders, hand operated jackhammers, and hydraulic 

jacks.  Any additional power equipment can be utilized as long as no deviation from temporary construction R/W 

limits occurs.  The Contractor will not be allowed to pioneer a road in and use large earth moving equipment.  The 
        limits on the plans are indeed an estimate and all removal will be directed in the field by the Engineer.A2.  If 

additional scaling work is deemed necessary by the Engineer, the Contractor would be paid by change order for 

        hours in excess of the plan quantity.A3.  As indicated in the plans, the "Rolling Road Block" is a tool the 

Contractor has available for complete road closure in addition to the lane closure by PCBs.  In the event the 

Contractor decides to use the rolling road block the complete closure shall not exceed 15 minutes per hour.  See 

    plan sheets 3 of 10, and 4A of 10 in Part 2 for details.

1Question Number:

This project includes several work items under item 862E00500 and 862E00600, a new supplimental specification dated April 17, 
2009. it appears this is a new specification and no bid item history is available for this particular work item. The suppplemental 
spec. for this item is very specific on the qualifications required to perform this work and it appears that no ODOT pre-qualified 
contractor has performed this work since the 862 spec was written. Additionally it would be unlikely that any prequalified 
contractor could meet the 50% performance requirement given that this item would have to be subcontracted to a qualified 
specialty contractor and it will clearly be the majority of the work on this project. Will the 50% performance requirement be 
waived or lowered on this particular project?

Question Submitted: 10/6/2009

The Work Type qualification shall remain at 50%.

2Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


