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1.  Ref 0021,  what is the water intended for?             2.  When excavating for the tank removal, if ground water (contamined) is 
struck, will a change order be given for pumping/removal of the ground water?

Question Submitted:

1)   Ref 21 is the water for seeding......      Standard bid item.....2)   Contaminated ground water (if encountered) as 

per CMS Specification 202.08  paragraph 3 ....states the following "if contaminated water or etc...etc.. under  other 

contract items or according to CMS 109.05....     and 109.05 is extra work....etc...force account...etc....

1Question Number:

underground and above ground tanks to be removed, is there any product left in the tanks?

Question Submitted:

as per CMS Specification 202.08, The contractor is responsible to remove the tank and contents.....   Please note :    
As the with closing of any station,  common practice is for the oil distribution company to remove any unused 

product so the property owner can be credited a dollar value back for unused product.....    As with any removal of 

unused product, it is impossible to remove  all the contents of the tanks and a residual amount is still in the bottom 

of the tank(s)..   Therefore CMS Specification 202.08 clarifies the bidding process of removal of tanks and contents..
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


