Ohio Department of Transportation
Prebid Questions

Project No. 070057 Sale Date - 1/31/2007

Question Submitted:  1/16/2007 Question Number: 1

1. Currently a number of light posts and business signs are located in areas that will become part of the new road during the
widening of this project. For example between STA 62+50 and 65+00 a number of lamp posts will need to be removed as well
as one larger pole mounted sign for the bank. These items are shown on the plan and profile drawings on page 159/376, but
they are not listed as being removed under this contract. Prior to construction, will such items be removed by the individual
property owner or will the contractor be responsible for their removal, and if so how will the removals be paid for?2. A large
number of gas and water valves are shown to be located within the paving limits of this project. Some of these boxes may be
abandoned after all of the utilities have been relocated, but what about those that will remain in service? Should there be a
provisional item for the adjustment of valve structures in the roadway?3. On page 25 of 376, under Item 614, Maintaining
Traffic (at all times) the third paragraph states that ... “the contractor is permitted to construct only between the hours of 7:00 pm
and 7:00 am daily.” Is it the departments intention for the contractor to work completely at night or is the night work limited to the
final asphalt paving and specific operations called out as night time operation in the Sequence of Construction Operations found
on pages 27 -30 of 3767

A1: The items referenced above will be removed prior to construction by the individual property owner except for
items depicted as Do Not Disturb "DND". These items will remain in place and the contractor will be required to
work around such items. A2: The respective utility companies will be responsible for adjusting its valves to grade
once contacted by the Contractor. A3: As stated in the note on Sheet 25, "the contractor is permitted to construct
only between the hours of 7:00 PM and 7:00 AM daily".

Question Submitted:  1/16/2007 Question Number: 2

(SH # 25) The contractor is only permitted to construct from 7:00 PM to 7:00 AM. ( SH # 26) There is a bid item for lighting for
night time paving. ( SH # 27-30) Several sections for the sequence of construction state night time operation (Section 1 Phase B
3) but others state consecutive calendar days. Will the contractor be limited to 7:00 PM to 7:00 AM or work during day light
hours when permitted by the phasing?

The intention of the plans is clear and compliant to the C&MS book.

Question Submitted:  1/16/2007 Question Number: 3

1. Currently a number of light posts and business signs are located in areas that will become part of the new road during the
widening of this project. For example between STA 62+50 and 65+00 a number of lamp posts will need to be removed as well
as one larger pole mounted sign for the bank. These items are shown on the plan and profile drawings on page 159/376, but
they are not listed as being removed under this contract. Prior to construction, will such items be removed by the individual
property owner or will the contractor be responsible for their removal, and if so how will the removals be paid for?2. A large
number of gas and water valves are shown to be located within the paving limits of this project. Some of these boxes may be
abandoned after all of the utilities have been relocated, but what about those that will remain in service? Should there be a
provisional item for the adjustment of valve structures in the roadway?3. On page 25 of 376, under Item 614, Maintaining
Traffic (at all times) the third paragraph states that ... “the contractor is permitted to construct only between the hours of 7:00 pm
and 7:00 am daily.” Is it the departments intention for the contractor to work completely at night or is the night work limited to the
final asphalt paving and specific operations called out as night time operation in the Sequence of Construction Operations found
on pages 27 -30 of 3767

A1: The items referenced above will be removed prior to construction by the individual property owner except for
items depicted as Do Not Disturb "DND". These items will remain in place and the contractor will be required to
work around such items. A2: The respective utility companies will be responsible for adjusting its valves to grade
once contacted by the Contractor. A3: As stated in the note on Sheet 25, "the contractor is permitted to construct
only between the hours of 7:00 PM and 7:00 AM daily".

Question Submitted:  1/16/2007 Question Number: 4

(SH # 25) The contractor is only permitted to construct from 7:00 PM to 7:00 AM. ( SH # 26) There is a bid item for lighting for
night time paving. ( SH # 27-30) Several sections for the sequence of construction state night time operation (Section 1 Phase B
3) but others state consecutive calendar days. Will the contractor be limited to 7:00 PM to 7:00 AM or work during day light
hours when permitted by the phasing?

The intention of the plans is clear and compliant to the C&MS book.

All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents. If a question warrants a clarification,
the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders. If the Department believes that the bidding
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.
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