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Please clarify: Under project description paragraph 5 & 6.(pg11 fo 17) Does pay item #11 refer to staking of plant locations and 
or site locations?  Is it the responsiblity of the contractor to stake plant locations and job site perimeter locations or does the 
ODOT D12 Horticulturist, Ed Rahel perform this work prior to contractor planting as stated in paragraph 6?

Question Submitted: 1/4/2006

Under pay item #11 (Construction Layout Stakes),  the contractor will provide the personnel and materials to stake 

and record the tree and shrub locations at the direction of  ODOT D12 Horticulturist, Ed Rahel.  As stated above, the 

contractor will provide the personnel and materials to stake and record the tree and shrub locations at the direction 

    of ODOT D12 Horticulturist, Ed Rahel prior to planting.As stated in paragraph 6 (pg 11 of 17), the contractor will 

meet with Ed Rahel at each work location at least a week before planting in order to have the contractor stake and 

record the tree and shrub locations. A copy of the field notes, prepared by the contractor, describing the tree and 

shrub type,layout and quantities for each work location will be provided to the project engineer. 

1Question Number:

Regarding Watering of the plants:

Is the amount of water specified 44.5M a per application amount? Or is that the per application amount that will need to be 
applied during the establishment period June 1 - October 1?

Our we responsible for staking of the trees?

Our we resposible for the weeding of the tree rings?

Our we responsible to remove the stakes at the end of the warranty period? 

Question Submitted: 1/9/2006

A1) The amount of water specified under pay item 662-Landscape Watering is for the period described as 

"THROUGHOUT THE PERIOD OF ESTABLISHMENT AND THE CONTRACT", per Section 662.01 of the 2005 CMS.    
A2). If refering to the "staking" used for layout and location of the tree and shrub plantings, Below is listed the 

answer provided to a previous bid question:  Under pay item #11 (Construction Layout Stakes),  the contractor will 

provide the personnel and materials to stake and record the tree and shrub locations at the direction of  ODOT D12 

Horticulturist, Ed Rahel.  A copy of the field notes, prepared by the contractor, describing the tree and shrub 

type,layout and quantities for each work location will be provided to the project engineer.    If referring to the 

"staking" used for keeping the tree or shrub erect after planting, Refer to the 2005 CMS, Item 661-Planting 

Trees,Shrubs, and Vines, Section 661.16 " BRACE ALL TREES BY STAKING AS SHOWN ON THE STANDARD 

CONSTRUCTION DRAWING LA-1.2 "    A3)Yes, Refer to the 2005 CMS, Item 661-Planting Trees, Shrubs, and Vines, 

Section 661.17-Period of Establishment.    A4)Yes, Refer to the 2005 CMS, Item 661-Planting Trees, Shrubs, and 
Vines, Section 661.18-Removal of Stakes and Wrapping.

2Question Number:

Since there are not scaled drawings it is very difficult to measure for mulch.  Does the department have a double shredded 
mulch quantity for the landscaped areas?

Question Submitted: 12/19/2005

Per O.D.O.T. Standard Drawing LA-1.2, a quantity of mulch (per each tree or shrub) can be estimated by using the 

"Planting On Level Ground" Detail (Sheet 1/2). The trees will be planted far enough apart that each tree or shrub 

should have its own quantity of mulch associated with it.  The amount of mulch per each tree or shrub installation is 

to be included in the bid price for each tree or shrub.

3Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


