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On Sheet 135/173 it calls out for permanant sheet piling for sludge removal. It is further detailed on sheet 142/173. There is no 
pay item for this work nor is there any section modulus called out.

Question Submitted: 1/10/2006 1Question Number:

There is no pipe specification for the 30" and 36" Prestressed Concrete Cylinder Pipe.

Question Submitted: 1/11/2006

The pipe spec for the concrete pressure pipe is shown in the general summary.  The spec is AWWA C301.

2Question Number:

The following questions pertain to the MSE walls
1. Limits for the undercut are shown on sheet 139/173. No quantities have been carried to the general summary for this work. 
How is it ot be paid for? If it lump sum and included in the MSE wall, there is no where this is stated. Also, what if the limits 
change. This should be a pay item for both the excavation and backfill.

Question Submitted: 1/11/2006

The estimated quantities on plan sheet 102/173 contain Item Special 610 16000 Lump Undercut and Backfill for this 

work.  It is also Ref 0125 in the Proposal.  In the Special Provisions 8.0 Basis for Payment - “The Dept will pay for 

undercut and backfill quantities beyond the limits shown in the Plans as Extra Work, as described in 109.04.”  

Please also note in the Special Provisions 4.2 Undercut and Backfill refers to sections 2.4 to describe the select 

granular embankment material.  This should be section 2.5.

3Question Number:

On sheets 133/173 and 135/173 there are quantities given for embankment. However, in the special provisions it does not say 
that the embankment is to be included in the MSE wall for payment. The roadway quantities do not include the 4,771 cy of 
embankment listed in the MSE wall quantities. Where is this embankment paid for?

Question Submitted: 1/11/2006 4Question Number:

1. Addenda #2 address's the permanent sheet piling. It states that it is incidental to the 500 tons of "Work Involving Solid Waste. 
There are two problems with this. First, on sheet 142/173, Section F-F it states that the "depth of sheet piling to be determined". 
Also, no section modulus has been specified. Therefore, we can not quantify a quantity to bid. Second, the quantity for the solid 
waste is not determined. If the quantity significantly under runs, we would not get paid enough to cover the cost of the sheeting. 
2. There are no pay items for undercut excavation and backfill for the MSE walls. The plans and special provisions state that it is 
a lump sum item. Due to the uncertainties of this work, pay items with field measured quantities should be added to the proposal.
3. On sheet 136/173 they give elevations of the MSE wall leveling pad. As you can see they are sloped. This is not consistent 
with standard MSE wall construction practices. The leveling pad should be at a constant elevation with elevation changes in even 
feet.
4. Special provisions Section 1.0 states that the epoxy urethane concrete sealer is included in the MSE wall but it looks like there 
is a pay quantity for it under the bridge quantities.
5. As a general question, if the sub-grade in the area in the area of the MSE select granular fill is unacceptable, why is it 
acceptable under the 203 embankment area between the select granular when both are under the roadway?
6.Where are the pipe sleeves for the piling to be paid for?

Question Submitted: 1/18/2006 5Question Number:

1. Detail A on sheet 137/173 calls for porous backfill and filter fabric around the 6" perf poly pipe. The proposal only calls for 6" 
Per. Corr. Plastic Pipe. Should this be "as per plan"

Question Submitted: 1/20/2006

This is handled in Section 2.7 of the special provisions of the wall options for "Backfill Drainage" and payment is 

with the wall.

6Question Number:

 Bid item 61  609   Curb, Type 6   416  FT

On plan sheets 5 and 28, it shows a section of curb to run along the superelvated section of Watson Ave.  This quantity is not 
included in the bid item.  I measure 480 feet.  The bid quantity should be 896 feet.

Question Submitted: 1/23/2006 7Question Number:
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Question on bid item 128 Work Involving Solid Waste. Information is given on plan shts 3, 37 & 44 of 58. All cost with this item 
are to be included in the unit price bid for 500 ton. This unit price item contains a lump sum permanent sheet pile wall, limit 
defined on sht. 37. We cannot bid the lump item in a unit price bid item due to the chance the quantity would  decrease leaving 
the cost of lump not covered. Should have another bid item for the sheet pile. Also backfilling of the area of sludge removal is not 
addressed, see sht. 44 

Question Submitted: 1/23/2006 8Question Number:

Referring to typical section sheet 4/173, I am inquiring about the step detail for the 6" aggregate base for the normal roadway 
section of Tiffin Road.  I reviewed the general notes and the typical sections and I am unable to find the step detail dimension.

 

Question Submitted: 1/24/2006 9Question Number:

In your response to the question of 1/20/06 concerning the 6" perf pipe and porous backfill you state that they are paid incidental 
to the MSE wall. However, both have been carried to the estimated quantities on sheet 102/173 (184 cy of porous backfill and 
2,206 lf of 6" perf corr. plastic pipe) and to the proposal. Which is correct? If it is in the MSE wall for payment, the quantities for 
Ref Nos 119 and 120 should be adjusted.

Question Submitted: 1/25/2006 10Question Number:

After reviewing the plans for the proposed project, I am unable to find profile and cross section plan sheets for both Cleveland 
and Independence Streets.  Also the drainage subsummary sheet calls for a proposed installation of two type 3A catch basins 
however, I am unable to find a storm sewer profile sheet detailing the grate and invert elevations and the information that 
pertains to the proposed pipe exiting the two structures, i.e. pipe size, type and slope. 

Question Submitted: 1/27/2006 11Question Number:

Item #47 in the Drainage Section lists 12 ea No 3 Manholes.  Is this correct, or should a portion of this quantity be bid under a 
sanitary manhole item?  Also, if there are sanitary manholes to be bid, where can a detail of the manholes be found?  

Question Submitted: 1/30/2006 12Question Number:

Plan sheets 69,70,71 show work to be done on Independence, Cleveland and Elwood(Alleys and Driveway). However, there are 
no cross sections to show what is to be done with the existing Tiffin Street pavement between Elwodd Ave and Independence 
Ave. Is it to be removed and if it is what type of restoration is to be included. If it is removed, there has been no quatities carried 
to the general summary for this work.

Also, what is to be done with the existing pavement on Lakewood Ave? Is it to be removed or left in place? If it left in place, do 
we patch it in the area of utility replacements?

In the areas fo building demolition, how are the drives that are to be removed to be paid for? Again, there are no cross sections 
in these areas so no quantity has been carried to the General Summary.

Question Submitted: 1/30/2006 13Question Number:

On sheets 90 & 91 the profile shows the flowline for the new storm pipe at elevations ranging from +/- 779.0 to 774.0 (sta 25+90 
to 30+76.77). At sta 25+90 the CB detail states the 15" pipe flowline is 771.96 and at sta 30+76.77 the Exist MH has the 18" 
flowline at 770.08.  It seems the profile drawing shows the storm pipe to be 4 to 7 feet higher than the proposed flowline 
elevations given.  Which is correct, the profile drawing or proposed flowline elevations?

Question Submitted: 1/31/2006 14Question Number:

1. According to the proposal on page 42,the maximum total days for the road to be closed to unristricted traffic is 150 days. On 
plan sheet 130/173, the notes state that there is a 90 day settlement period from the date of MSE walls are completed befor pile 
driving can commence. This leaves only 60 days to build the MSE walls which will take a minumum of 30 days and construct the 
bridge which wll take 120 days.

2. The proposal note for SWPP 832, 833 it is not clear as to who performs weekly and rainfall inspections for the project. Is 
ODOT going to perform these inspections or will it be the contractors responsibility? If it is the contractors responsibilty how is to 
be paid and are there any special requirements/certifications for the inspector.

Question Submitted: 1/5/2006 15Question Number:
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1. WILL STAY-IN-PLACE FORMS BE ALLOWED IN FORMING THE DECK BOTTOM?

Question Submitted: 12/29/2005

No

16Question Number:

After reviewing the drainage subsummary sheet 19/173, the utility plan sheet 84/173, and the storm sewer profile sheet 92/173 a 
decrepancy was discovered.  The proposed storm sewer at Tiffin Steet Station 20+97.03 is shown to be a 12" Type B pipe on the 
storm sewer profile sheet 92/173, however on the drainage subsummary sheet 19/173 and the utility plan sheet 84/173 it is 
shown as an 8" Type B pipe.  I would like to request clarification of the pipe size.

Question Submitted: 2/1/2006 17Question Number:

Is the 6" inserting valve meant to be an actual inserting valve in a live water line? Or can this line be shut down for a short time 
and a new valve with cutting-in sleeve installed.
Actual inserting valves are no longer available and would require line stops and bypasses installed. If this is the case we need to 
know what the flow rate is through this line.

Question Submitted: 2/10/2006

Based on information I received from our utilities coordinator and his contacts with some local entities, I was 

informed that the inserting valve in question are still available and are to be used to install the valve in an existing 

water main where it is mandatory not to interrupt the water supply.

18Question Number:

We are attempting to prepare an estimate for fabrication of twin steel tube railing for this project (for proposal line numbers 117 & 
118).  The total weight of material required, being less than a full coil of steel, is making our steel suppliers reluctant to quote us 
material that will meet CMS 707.10 requirements.  Can these requrements be waived for this particular project?

Question Submitted: 2/13/2006

The Department respectfully declines to waive the requirement.

19Question Number:

After reviewing the Tiffin Street Utility Profile Sheets 90/173 and 91/173,  it seems to me that the called off proposed flowline 
elevations for the storm sewer pipe from Tiffin Street Station 25+90 to 30+76.77 disagree with the profile view proposed flowline 
elevations.  I think that at the called off flowline elevations, if installed, would place the proposed pipe to low and in potential 
conflict with the 18" combined sewer and the proposed 8" waterline.

Question Submitted: 2/2/2006 20Question Number:
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