
Ohio Department of Transportation 
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Project No.  050144 Sale Date - 3/23/2005

There is a note on sheet 138/146 that states all the reinforcing steel in the parapets is to be included with the railing for 
payment.  The concrete parapets are paid under ref number 164 item 511E50101 Class HP Concret Bridge Deck (Parapet), as 
per plan.  The only railing pay item on the project is ref number 178 item 517E70001 Railing(Twin Steel Tube), as per plan.  
Shouldn't the rebar for the parapet be paid with ref number 162 item 509E10000 Epoxy Coated Reinforcing Steel instead of the 
railing pay item?

Question Submitted: 2/22/2005 1Question Number:

There was an emergency project completed on the existing bridge in November 2004.  Approx 600 tons of type C riprap grouted 
in place with 100 cy of class S concrete was installed as scour protection for the pier 2 footing.  Will ODOT require this material 
to be removed to the same elevation as the pier footers?  If the grouted riprap is to be removed, under what pay item should it be 
included? 

Question Submitted: 2/24/2005

The existing structure, including the emergency, temporary pier repair, shall be removed as noted on sheet 95 of 

146, plan note: Item 202-Portions of Structure Removed, As Per Plan.

2Question Number:

On plan sheet 86/146, section 16" steel water main, paragraph 3 states welding shall meet section C-206 of the AWWA, how are 
welds to be tested?  In this same section, paragraph 11 states all exterior pipe and fittings shall be painted in accordance with 
section D-102.  Is there any coating required on the inside of the pipe?

Question Submitted: 2/25/2005 3Question Number:

The reinforcing steel lists on sheets 46 and 47 indicate the bar in the drilled shafts are to be paid by the pound.  According to the 
spec this rebar is to be included in the drilled shaft item.

Question Submitted: 2/28/2005 4Question Number:

Plan sheet 69/146 indicates that the anchor bolts are paid for separately, where is the bid item for these?

Paragraph 3 on plan sheet 8/146 states the detour signing will be provided by the contractor.  Who installs and removes these 
signs?

 

Question Submitted: 2/28/2005

A1: Yes.  The project should be bid, as is.  A2:  There are not restrictions in the plans relating to the time the 

existing watermain can be shut down.  This watermain is an emergency tie between the City of Painesville's and the 

Lake County Water Department's systems.  It is currently not in service.  We would expect the contractor to 

coordinate the required water main tie-in work with both water departments.  The City of Painesville's main concern 

is the water service connections to the existing homes on the on the west side of the structure.  These homes must 

have service maintained at all times.  This requirement should not be a problem, because the proposed tie to the 

existing water main is shown to be east of these existing connections.

5Question Number:

Are the plans for the existing bridge to be removed as part of this project available? There are no notes on the plans listing where 
the existing bridge plans may be seen or coppied. 
Thanks

Question Submitted: 3/14/2005

Record plans are available for review at the D-12 offices, 5500 Transportation Blvd, Garfield Heights, Ohio, during 
normal business hours.  The Map Room phone number is 216-584-2109.  The structure file number is 4303032.

6Question Number:

ODOT's web page for submitting prebid questions states that prebid questions must be received no later than the close of 
business 8 days prior to the letting. Several of the prebid questions concerning 050144 were dated 3/2/2005, 3/4/2005, 3/7/2005, 
and 3/8/2005. Can we assume from this that we can request answers to prebid questions past the 8 day cut off date? 

Question Submitted: 3/14/2005

A question submitted at any time will be reviewed by the Department.  However, late submittals may cause a project 

to be delayed or deferred.  In order that the Department have time to adequately research the questions and issue 
addenda when necessary, please submit your questions as early as possible.

7Question Number:
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Re: prebid question dated 3/4/2005 relating to item 503-cofferdams general note pp95/146 asks, will material used to establish a 
ford or causeway type crossing need to be removed during restricted in-stream periods? ODOT's answer: YES. The note states 
the environmental document prepared for this project established commitments restricting in-stream work to annual windows, but 
in reviewing the Army Corps waterway permit which was included in bid documents and which we must assume is the 
environmental document ODOT is referencing, paragraph 4 under special conditions page 5 states no in-stream work will be 
performed from September 15 to November 30, and march 1 to June 15. Nothing is mentioned about the requirement to remove 
the materials? Could ODOT reconcider their answer to this question as this removal and reinstallation will add conciderably to 
the cost of this project, if we use non-erodable materials as the note requires, what harm would it do to leave it in during the fish 
windows? 

Question Submitted: 3/14/2005 8Question Number:

Addendum number 2 states that the 16" steel waterline needs to be painted/coated on the exterior and interior of the pipe in 
accordance with AWWA spec 213.  AWWA spec 213  is for fusion-bonded epoxy coating for the interior and exterior of steel 
waterline pipelines.  

How is the low bidder going to repair the inside of the pipe where two pieces are welded together?  

Can ductile iron long span pipe be substituted in lieu of the steel pipe? 

Question Submitted: 3/16/2005

A1) No additional information is available at this time.  The contractor will comply with AWWA specifications to the 

extent possible.  A2) Substitution will not be permitted.

9Question Number:

Plan sheet 95/146 indicates that all backfill under the unclassified excavation item is to be 304 material. Generally this material is 
only used behind the abutments, is it the intent of the State to use 304 material to backfill the piers too?

Are there any restricitons when the watermain can be shut down?  How long can the shutdown period be?

Question Submitted: 3/2/2005

A1:  Yes.  The project should be bid, as is.   A2:  There are not restrictions in the plans relating to the time the 

existing watermain can be shut down.  This watermain is an emergency tie between the City of Painesville's and the 

Lake County Water Department's systems.  It is currently not in service.  We would expect the contractor to 

coordinate the required water main tie-in work with both water departments.  The City of Painesville's main concern 

is the water service connections to the existing homes on the on the west side of the structure.  These homes must 
have service maintained at all times.  This requirement should not be a problem, because the proposed tie to the 

existing water main is shown to be east of these existing connections.

10Question Number:

Regarding structure work under the Item 503-cofferdams general note pp 95/146, will material used to establish a ford or 
causeway type, crossing need to be removed during the restricted in-stream work periods?

The temporary shoring details sheet 97/146 show a 10’ section of soldier piles.  Does the temporary shoring note sheet 95/146 
intend that soldier piles are required only at pier 6 and the forward abutment and not along the entire 140’ long sheet wall?  How 
many 10’ sections are required at what locations?

Also can ODOT provide a detail showing how the soldier piles are to be anchored in the bedrock (i.e. prebored hole dimensions 
and required grout material.)

The plans provide very little information on the existing structure.  Are existing plans available and how can they be procured?

Question Submitted: 3/4/2005

A1)  Yes        A2)The temporary shoring is as shown in the plans and detailed in the plan notes.  Per the plan note on 

Sheet 95/146, all temporary shoring must be designed by a professional engineer.  A3)  The temporary shoring is as 

shown in the plans and detailed in the plan notes.  Per the plan note on Sheet 95/146, all temporary shoring must be 

designed by a professional engineer.  A4)  Record plans are available for review at the D-12 offices, 5500 

Transportation Blvd, Garfield Heights, Ohio, during normal business hours.  The Map Room phone number is 216-

584-2109.

11Question Number:
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The proposal bid ref. 109 calls for 500 MCM 15KV type MV-90 cable.  Plan sheet 55 note OC.09 WIre A. 1. calls for 266.8 18/1 
ACSR - which is a totally different type of cable.  Also plan sheet 67 shows 336.4 ACSR.  Which is correct?

Ref 108 has similiar discrepencies.

In addition, under scope of work, plan sheet 52 c.2 and c.3  call for duct banks and manholes.  This is reinforced by the conduit 
ventilating support on plan sheet 73.  However, we find no other information in the plans for this work, or pay items in the 
proposal.  What work are these notes refering to?

Question Submitted: 3/7/2005 12Question Number:

1)Regarding Addendum #2, Additional Information, the clearing contractor is still working on site and the number of trees that will 
remain standing cannot be determined at this time.  Can ODOT provide more specific information on the number and size that 
will remain?

2)Item 503-Unclassified Excavation, App note sht 95/146 specifies 304 material for backfill.  The Pile Driving Constraints note on 
the same page requires approach embankment construction prior to excavation for the abutment footing.  Recently ODOT has 
been providing a plan drawing showing the specific layback and dimensions required for as per plan 304 material backfill.
Please clarify intended limits of 304 material backfill expected for unclassified excavation at abutments and piers.

3)General note sht 99/145 Item spec. Structural Survey and Monitoring of Vibrations pertains to a lump sum bid item.  Please 
clarify which residential structures or what radius should be included in the survey.  Also, what are the parameters for 
“undesirable ground vibrations?”

Question Submitted: 3/7/2005

A1)  No.  As stated in Addendum No. 2, a limited number of trees may remain standing and their removal, along with 

any remaining stumps and grindings, will become the responsibility of the successful bidder for Project 050144 to 

be removed under the bid work for Item 201 - Clearing and Grubbing.    A2)  No additional drawings will be provided 

by the District.  The project  should be bid per the plan details and specifications.    A3)  This pay item has been 

established to minimize risk for both the contractor and ODOT associated with work adjacent to residential 

properties.  The establishment of the monitoring program, along with its exact parameters, are a main component of 
this pay item, along with the contractor's chosen method of construction.  Please bid this item as stated in the plans.

13Question Number:

Portion of structure removed, app note sht 95/146 states that piers and abutments “will be removed by sawcutting” to specific 
elevations.  The pier removal elevation is 3.5’ below normal water, will encounter the existing footers and could require sheet 
cells to accomplish sawcutting.  This would be a seemingly unnecessary expense to the project.  Is removal by sawcutting for the 
piers necessary or will ODOT change this requirement?

Furthermore, the note states “will be removed by sawcutting,” which normally mean full depth sawcutting is required so that a 
smooth sawed surface remains.  This could be very difficult to accomplish on the wide existing pier footings.

Where sawcutting to substructure removal limits is required, please specify if full depth cutting is intended and/or if score cutting 
is acceptable and to what specific depths cuts should be made.

Question Submitted: 3/7/2005

Due to environmental considerations on this project, the item should be bid as stated in the bidding documents.

14Question Number:

Regarding ODOT’s answer to recent questions pertaining to the Temporary Shoring Plan Note, sheet 95/146, there appears to 
be a contradiction.  The plans include a designed & detailed shoring system which the contractor must bid on.  This plan, if 
implemented, is already designed by ODOT and should require no engineering by the contractor.  The last paragraph of the note 
refers to an alternate wall design that if proposed by the contractor must be designed by a P.E.  Therefore, it appears ODOT’s 
answer that “all temporary shoring must be designed by a professional engineer” is in error.  Please reconsider and provide the 
additional design information requested.

Question Submitted: 3/8/2005 15Question Number:
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