Ohio Department of Transportation
Prebid Questions

Project No. 090270 Sale Date - 5/20/2009

Question Submitted:  5/11/2009 Question Number: 1
Can you provide a relocation plan for the existing utilities? Specifically the overhead wires at the box culvert extension.

As stated in the proposal, in the Utility Note under the General Comments, "Bidders are advised that the utility
relocation plans are on file and may be reviewed at the District 5 Utility Office.”

Question Submitted:  5/12/2009 Question Number: 2
The proposal utility note states that AEP, Insight, and Natural Gas and QOil have relocation plans due to the District by March 15,
2009. Please provide an updated schedule specifically when the relocation efforts will be complete. Can the relocation plans
be made available for viewing on-line in the area of the box culvert extension at STA 16+00 - 19+007?

Question Submitted:  5/6/2009 Question Number: 3

In reference to the above project, the specification documents included call for a precast concrete box culvert extension with cast-
in-place wingwalls and footings, or the option of precast wingwalls and footings. Our question is, may we offer the option of a
cast-in-place concrete box culvert extension? We are ODOT prequalified, and we have built hundreds of cast-in-place box
culverts and wingwalls throughout Ohio for the past 35+ years. We will be happy to meet with you to discuss our capabilities, or
you may visit our website for additional information.

Please bid the three sided concrete box culvert as shown in the plans.

Question Submitted:  5/7/2009 Question Number: 4

For the culvert (Bridge No. LIC CO 042 0205) there is a note on plan sheet 105 that details the specifications and placement of
the sheeting to be used to aid in the excavation of the existing wingwalls and footers. The general note on this sheet states that
the sheeting is to be in accordance with CMS Item 503. There is, however, no Cofferdams, Cribs, and Sheeting pay item, nor is
there a note stating which pay item includes this sheeting. Please advise as to where the sheeting shall be paid for.

The payment for the cofferdams, cribs, and sheeting shall be included in Item 503 Unclassified Excavation (Culvert
Footing). The CMS states in section 503.10, "If Cofferdams, Cribs, and Sheeting is not included in the Contract, the
Department will pay for cofferdams, cribs, and sheeting under the contract price for excavation.

All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents. If a question warrants a clarification,
the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders. If the Department believes that the bidding
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.
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