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Project No.  090477 Sale Date - 11/4/2009

On page 41/71, Special-Structure Misc., Concrete Spall Removal, is this work to be done on the bottom or underside of the deck 
or the roadway surface.  Please clarify "deck floor".

Question Submitted: 10/13/2009

The "Deck Floor" is the bottom (underside) of the Deck.

1Question Number:

proposal states asphalt under section 0003 pavement is to be 64-22 448 type 1 and type 2 heavy duty.plan detail shows 448 
type 1 70-22 and 448 type 2 64-28 heavy. which is it.

Question Submitted: 10/13/2009 2Question Number:

Given the condition of the existing paint on the structure (which it is literally flaking off in sheets) what will ODOT expect from the 
bridge contractor when we pressure wash off the slurry from sawcutting and seepage from the deck placement?  If it is pressure 
washed or scraped quite possibly 50 percent of the paint will fall off.  Please either add paint quantity or adjust quantity for new 
steel.  Otherwise, a statement needs to be added that the bridge contractor will not be responsible for any more damage to the 
existing paint system as it exists.

Question Submitted: 10/14/2009

The Contractor is responsible to have a clean Project as per CMS 104.04.     The Contractor is responsible to repair 

damage.  The Contractor is advised that they need to perform the cleanup work in a manner that does not damage 
        the existing beams.

3Question Number:

The plan note on page 46/71 for ITEM 514 - FIELD PAINTING OF EXISTING STRUCTURAL STEEL indicates "the areas of 
existing beams to be painted shall be determined by the engineer". It appears this structure has not been painted since it was 
built in 1970. The entire structure desperately needs to be painted. With all the environmental work (ref 104) being done, it 
seems like it would be prudent to get the entire structure painted. Please consider eliminating the plan note and increase the 
painting quantities to paint the entire structure. This modification would required an adjust the completion date to allow time for 
this work.  

Question Submitted: 10/14/2009 4Question Number:

On page 13/71, the note in the middle of the page states that the shift taper MOT items from 521+59.23 to 529+40 (based on 
standards from 65 MPH)will be payed in 614 maintaining traffic.  Please remove this note and revise pay quantities for temporary 
pavement, Edge Lines and Channelizing lines.  This note is contrary to the 614 specifications and basis of payment for these 
items which have already been included in the proposal.  Furthermore, this unusual note is hidden,obscure and expensive when 
you add up the removal of existing pavement and replacement. With that being said, we would appreciate the appropriate 
quantities being revised to reflect the work that is required for the maintenance of traffic.

Question Submitted: 10/14/2009 5Question Number:

With this project bidding in late October it is unlikely the temporary pavement can be install yet this construction season. With the 
requirement that the temporary pavement No. 1 be a "flexible composition" this work cannot be performed until the asphalt plants 
open in late April or early May. This late start coupled with OTC restrictions is going to make it impossible to complete the bridge 
construction, not to mention the "as directed by the engineer" painting operations, by 9/30/10. Please consider extending the 
completion date to permit the structure painting to be done in the 2011 construction season. 

Question Submitted: 10/15/2009

 The District has reviewed the completion date.  The District's opinion is that the work can be completed in the time 

frame provided.  The Completion Date will remain as it is in the Contract Documents.

6Question Number:

 

Plan page 30/71 indicates channelizing line and chevrons in advance of the work zone impact attenuator. Please add this 
channelizing line to reference 48 and add a bid item for the chevrons.

Question Submitted: 10/19/2009

    Answered in addendum #3.

7Question Number:

Ref. 40 - The WORK ZONE CROSSOVER LIGHTING SYSTEM is not detailed in the plans. We question the quantity of one (1) 
each. Since crossovers are normally in pairs, is only one crossover to be lit or is the quantity wrong?  Since there is existing 

 lighting in the area, are you only lighting the area that is not being lit now?This is similar to the question asked, and replied to, 
      on State of Ohio Projects 254(05) and 452(05).  

Question Submitted: 10/19/2009

The southern crossover is within the limits for the existing tower lighting, so only the northern crossover is to be 
    lit.

8Question Number:
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proposal page 64 shows item 27 as 448 type 2 64-22 heavy duty and item 28 448 surface 64-22 heavy. plans show 448 type 2 
64-28 heavy and 448 type 1 70-22 heavy.what is the correct material for asphalt on this project.

Question Submitted: 10/19/2009

Addendum No. 1 addresses this.

9Question Number:

May paint with removal by water blasting be used in place of tape for temporary pavement markings in areas that are not to be 
resurfaced?

Question Submitted: 10/27/2009

Yes. The WZ striping pay items do not specify 740.06.

10Question Number:

  Please post the existing structure drawings.

Question Submitted: 9/30/2009

ftp://ftp.dot.state.oh.us/pub/Contracts/Attach/MAH-83362/

11Question Number:

It appears that the existing pavement markings will have to be removed in order to install the Maintenance of Traffic plan. Since 
the pavement will not be replaced, the lines will be removed by sandblasting or waterblasting. These methods are costlier than 
the grinding method and should not be considered incidental to establishing the work zone. Could a bid item, i.e. Removal of 
Pavement Markings, be included to establish a quantity of line removal? 

Question Submitted: 9/30/2009

The requirements for the removal and replacement of existing pavement markings are stated on the standard 

drawings.  It is incidental to setting up the work zone. 

12Question Number:
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