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Project No.  101017 Sale Date - 2/25/2010

Regarding installation of 6” unclassified pipe underdrain locations, existing typical section shows an edge drain with another 6” 
underdrain along side of that.  Proposed typical section no longer shows existing edge drain but shows the new 6” unclassified 
pipe underdrain along edge of pavement next to existing 6” underdrain.  Typical sections under maintaining traffic shows new 6” 

 unclassified pipe underdrain placed in a different location between existing edge drain and existing 6” underdrain. 1. Where is 
  the proposed 6” unclassified pipe underdrain to be placed?   2. Does the existing edge drain get removed? 3. Is the 

department confident that there is enough room to place a new underdrain between the two existing underdrains without 
 damaging either of the existing underdrains?

Question Submitted: 1/29/2010

See forthcoming addendum.

1Question Number:

 

On sheet 29 of 138 under Item 605 Underdrains, As Per Plan, 707.31, the notes along with the detail calls for the top 12"( 
minimum thickness ) shall be filled with 301 asphalt concrete base, PG 64-22. Is it the intent of the Department to have a 
thickness of 12" asphalt replaced at all underdrain locations or should the contractor fill the trench to a greater thickness where 
the existing pavement types that remain subsequent to milling the top 7" are greater then 12" to the top of the proposed 
underdrain.

Question Submitted: 2/10/2010

The intent was to have 12” of item 301 at all underdrain locations, however, now this addendum has changed the 

requirements above the underdrains.  We are paying for the item 301 and item 203 separately as shown in the above 

details so we don’t have any shoulder blowouts during construction.

2Question Number:

Will PCB be allowed to be stored in the median in the winter of 2010 - 2011?

Question Submitted: 2/16/2010

No.  The median is not wide enough to store the PCB in the median over the winter. We have a lot of vehicles that 

end up in the median in the winter months and they will hit the PCB if it is stored there.  This is  a safety issue.  The 

contractor can use either or both weigh station areas to store PCB.

3Question Number:

How is the removal of the 3' Tapered Wedge in Stage 3, Phase 4 being paid for?

Question Submitted: 2/16/2010

As part of this addendum, the 3’ Tapered Wedge in Stage 3 Phase 4 will be removed under the pay item 254 

Pavement Planing, Asphalt Concrete (1.5” Tapered Wedge).  A quantity of 9,394 SY is added under Section 0006 

Maintenance of Traffic of the Proposal.

4Question Number:

Addendum 1 has moved the 6" unclassified pipe underdrain into the existing underdrain trench and states that the existing 
underdrain "may be" destroyed.  Is it the States intent to completely remove the existing underdrain or are we to keep the new 
underdrain just above the existing as depicted on the typical sections on page 35?

Question Submitted: 2/17/2010

 The typical section on sheet 17 states that the proposed underdrain depth is 30" typical for all typical sections.  

Prior construction plans show a 30" underdrain was installed.  Our intent is not to keep the proposed underdrain 
    just above the existing underdrain.  The contractor should bid accordingly.  

5Question Number:

Plan sheet 63- the note regarding Item 255 states that since repairs are only 2' wide, then dowling requirements are 
  waived.Does this mean transverse dowels only? Does it also mean waiving requirements for items such as longitudnal, 

  baskets, mesh, etc.?Please verify in an addendum.

Question Submitted: 2/17/2010

The pay item 255 Full Depth Pavement Removal and Rigid Replacement, Class C, As Per Plan does not reference 

standard drawing BP 2.5 since the requirements do not apply.  We only want the contractor to cut out the bad joints 

as shown on sheet 63, both longitudinal and transverse, perform subgrade compaction and replace with class C 

concrete.  No other requirements apply.

6Question Number:

Ref. 34- This item is for pavement removal and rigid replacement of 2' wide sections of pavement at the westbound weight 
station parking area. After visiting the site, some of the joints are in bad enough shape that trying to remove via the lift method 
(ODOT CMS 255.03) will be impossible. Will ODOT please waive this method for removal of the pavement?

Question Submitted: 2/18/2010

 Per ODOT CMS 255.03, if the lift-out method is not feasible due to deteriorated pavement, ODOT will allow other 

methods to remove the pavement, such as a backhoe.

7Question Number:
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Is it allowed to build the pavement for MOT rigid? or does it needs to be flexible,as the plan note leads to believe?

Question Submitted: 2/18/2010

 The general note on sheet 32, Item 615 Pavement For Maintaining Traffic, Class A, As Per Plan, refers to using a 

1.5" surface course instead of a 1.25" surface course as stated in the Construction and Materials Specification.  This 
note was added if the contractor was using a flexible pavement for item 615.  This does not restrict the contractor 

from using a rigid pavement per item 615 of the Construction and Materials Specification.  Either pavement type is 

still available for the contractor to use.

8Question Number:

Per revised underdrain detail Addendum #2 Item 605 Underdrains with Fabric Wrap, APP 707.31. What is the depth of the 
Unclassified Pipe Underdrains?  No depth is given in revised detail.

Question Submitted: 2/19/2010

The purpose of the revised underdrain detail in Addendum #2 was to show that we wanted the granular material to 

be placed up to the item 301 material and to show the placement of the item 301.  The depth has not changed.  We 
still want the unclassified pipe underdrain to be 30" deep from the bottom of the subbase as shown on sheet 17 of 

the plans.

9Question Number:

Based on our lab analysis of the existing surface and interediate courses of asphalt samples taken from this project (the top3"), 
the reclaimed asphalt pavement (RAP) appears to be typical ODOT RAP. Will the Department allow the RAP from the (top3") of 
this project be utilized in the asphalt concrete materials required for the construction of the new pavements on this project, since 
there is a very large amount of RAP required to produce the asphalt concrete materials for this project?

Question Submitted: 2/2/2010

The District still has concerns about trying to recycle any of this asphalt concrete pavement.  Contractor is to bid 

according to the plan notes. 

10Question Number:

 

Under the bid item 6" Base Pipe Underdrains with Fabric Wrap As Per Plan, 707.31, is the 12" minimum of 301 Asphalt Concrete 
Base, PG 64-22 to be included in the cost of this item or is the department going to pay for this separate under the bid Item 0103 
Asphalt Concrete Base PG 64-28, As Per Plan as provided in Addendum # 2.  

Question Submitted: 2/23/2010

The underdrain detail on sheet 29 no longer applies due to Addendum #2.  Addendum #2 created a new plan note for 

the underdrains with fabric wrap detailing the item 301 Asphalt Concrete Base, PG 64-28, As Per Plan.  As shown in 
the addendum, this item 301 PG64-28, APP is to be placed next to the concrete pavement at the specified locations 

at a 4 ft width.  On the outside shoulder, there won't be any 5" deep item 301 above the 6" base pipe underdrain for 

MOT purposes since the item 301 is only 4 ft wide next to the concrete pavement.   This item 301 is paid for 

separately with the added quantities from an Addendum.

11Question Number:

Could you please review the notes on plan page 33 under the heading SEQUENCE OF CONSTRUCTION (IR76 PART WIDTH. 
Several of the phasing notes are in conflict with the corresponding typical sections on plan pages 40 and 41. 

Question Submitted: 2/4/2010

See forthcoming addendum.

12Question Number:

PCB Qty For the Phase 1 Stage 1 Item 2 - 5' wide 3.25" Paved Shoulder Recontruct - as per sequencing notes on sheet 33/138 
 is not fully accounted for on sheet 60/138. *Sheet 60/138 station is 1198+68 - 1201+80**Sheet 33/138 calls for station 

1195+00 - 1204+00

Question Submitted: 2/9/2010

The westbound outside shoulder where the 3.25” planing and paving will be performed, which is needed before 

stage 1, phase 4, has station limits of Sta 1195+00 to Sta 1204+00.  The PCB station limits for this work shall be Sta 
1199+00 to Sta 1199+64 instead of the stated stationing of Sta 1198+68 to Sta 1201+80 on sheet 60.  This 64 ft length 

of PCB shall be tapered towards the westbound outside shoulder at a taper rate of 16:1 and a work zone impact 

attenuator shall be attached to the end of this PCB run.  This will give the contractor room to work on the 3.25” 

        planing and paving of the shoulder and the remainder of the work zone to the east shall be zoned off with drums.

13Question Number:

Does the east bound 896 LF PCB Qty on sheet 59/138 include an entrance & exit taper for PCB from Sta 958+00 - 966+96.09. If 
not, please revise the quantity to include these tapers.

Question Submitted: 2/9/2010

The 896 LF PCB quantity includes a quantity for the entrance taper to protect the workers in the median while the 

temporary crossover is being constructed.  There is no exit taper for the PCB since the traffic won’t have to taper.  

The EB traffic is not on the paved shoulder during Stage 1 – Phase 2.

14Question Number:
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The note on sht 33/138 for Stage 1 Phase 1 Item 2 (3.25" - 5' wide shoulder paving & planing westbound has a qty set up for 
PCB on sheet 59/138. However, no PCB quantities are listed on 59/138 for Stage 1 Phase 1 Items 3&4 on the eastbound. 
Please revise PCB quantities to reflect eastbound work if required.  

Question Submitted: 2/9/2010

Sheet 61 has PCB quantities for EB Stage 1 Phase 1 for item 3.  Sheet 62 has a PCB quantity for EB Stage 1 Phase 1 

for item 4 (739 ft), however, as part of this addendum, the 739 ft of item 622 will be deleted.  The 3.25” planing and 
paving from Sta 1195+00 to 1200+39, EB side, needed for Stage 2, Phase 1 shall now be completed during Stage 1 

Phase 4 without PCB while both directions of traffic are in the WB lanes.  See revised plan sheet.

15Question Number:

Is it permissible to use 4-inch 707.31 pipe, as permitted for Shallow Pipe Underdrains in CMS 605.02, for Ref No 28, 6" Base 
Pipe Underdrains?

Question Submitted: 2/9/2010

No - the spacing of the outlets limits the design to the 6" size. We want the 6" size underdrains as specified in the 
plans.

16Question Number:

PCB quantities for Stage 1-2 Phases 1-3 are lacking the taper shifts required to transition between phases. The quantity listed on 
sheets 59-62 / 138 for this item shows the final installation required for Stage 1 Phase 4 work and Stage 2 Phase 1 work. 
However, taper shifts will be required to transition into these phases. Please adjust ALL MOT plan quantities to account for these 
shifts.  

Question Submitted: 2/9/2010

Taper shifts are accounted for, however, see revised sheets to see some quantity changes and to provide more 

clarity of the use of the PCB.  The contractor is reminded to review standard construction drawing MT-101.90 for 

requirements for the use of PCB and when only drums are required.

17Question Number:
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