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Project No.  091060 Sale Date - 6/24/2009

Please advise for ref90,91,93 and ref94, do the decorative light poles manufaturers need to be listed as a certified supplier with 
materials management for light poles?  Does the light pole manufacture need to be listed as an approved product, decorative 
light pole  listed in QPL?  Does the manufacture need to have thier product produced using American steel as per section 106.09 

  in the Construction and Material Specification Manuel. Please advise for ref92 and ref95 There is no section in 725.11, as it 
relates to the decorative light fixtures.  Since there is no decorative sub-section, do the manufactures need to have the products 
listed on the QPL listing? Does the manufacture need to meet the ballast requirments in secion 725.11? Per the American 
Rcovery and Reinvestment Act of (2009)(ARRA) do the light fixtures need to be manufactured in the United States and will they 

 need certification of same. 

Question Submitted: 6/11/2009

Answer:  References 90, 91, 93 and 94: the products need to be on the appropriate QPL before either the product or 

its paperwork arrives at the job site but not before the award.   Manufacturers need not have their product produced 

            using American steel since the pole material specified in the plans is aluminum.Answer: The QPL for C&MS 

725.11 Luminaries is only for products that meet the specifications listed in C&MS 725.11.  If specific companies are 

listed in the design plans to provide decorative or different types of items that would not match the standard 

requirements of the C&MS then the design plans take precedence (C&MS 105.04).  Since the Design Plans take 
        precedence over the C&MS there would be no requirement that the companies be listed on the QPL.FHWA does 

not apply Buy America to manufactured goods. Title XII of the Recovery Act specifically provides that ARRA-funded 

highways are to be administered as if apportioned under chapter 1 of title 23, United States Code. Accordingly, 

ARRA-funded highway projects are administered in accordance with the requirements of title 23, United States 

Code, including the provisions of Buy America at 23 USC 313. The FHWA, in implementing the final Buy America 

regulations in 1983 (see http://www.fhwa.dot.gov/programadmin/contracts/112583.cfm), decided it was in the public 

interest to waive the application of Buy America to manufactured products other than steel and iron manufactured 

products. Since the Recovery Act directs that ARRA-funded highway projects be administered in accordance with 

title 23, United State Code, the FHWA will apply the Buy America provision at 23 USC 313, and implementing 
regulations and policies, to all Recovery Act highway construction projects - not ARRA section 1605. For more 

information on the FHWA's implementation of Buy America, see 

http://www.fhwa.dot.gov/construction/cqit/buyam.cfm.

1Question Number:

Will an EBS file be availible for download?  Currenlty I get a not availible message when I try to download.

Question Submitted: 6/11/2009

It's out there now.

2Question Number:

There appears to be a contradiction in notes in these plans.  Page 5 of the plans includes an Indian Bat note that states trees 
with potential roosts cannot be removed until September 30.  Page 7 of the plans states phase I, II & III, need to be completed 
by October 15.  These 3 phase include all of the widening, which includes all of the tree remove.  Please clarify this contradiction.

Question Submitted: 6/19/2009

    All potential Indiana Bat habitat trees were cut down prior to April 1st and contractors can disregard the tree 

cutting restriction note in the plan.

3Question Number:
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All prospective bidders, subcontractors, suppliers, materialmen and all others who have an interest in these prebid questions and answers are advised 
that these items are being provided for informational purposes only and are not part of the bidding documents.  If a question warrants a clarification, 

the Department will issue an addenda addressing the request for clarification to all plan holders.  If the Department believes that the bidding 
documents adequately address the request, the contractor will be advised accordingly.


